Ekološki aktivisti na dva sata blokirali granični prelaz između BiH i Srbije

15.01.2022. 16:46
2
IZVOR: srpskainfo.com

Aktivisti ekoloških organizacija i građani blokirali su danas na dva sata granični prelaz Trbušnica, kod Loznice, između Srbije i BiH, tražeći od Vlade Srbije da stopira projekat eksploatacije litijuma "Jadar" i otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto, i da svi ugovori potpisani sa tom kompanijom budu predati na uvid javnosti, javlja Anadolija (AA).

Iako je prvobitno bilo planirano da se blokiraju put i raskrsnica nedaleko od graničnog prelaza, demonstranti su izašli neposredno pred granični punkt, donijeli ograde i iznijeli transparente, piše Anadolija.

Ekološki aktivisti su poručili da će nastaviti s blokadama sve vlasti Srbije ne ukinu Uredbu o prostornom planu posebne namjene u koji je upisan projekat eksploatacije litijuma u dolini Jadra.

Demonstranti su, i pored potpune blokade graničnog prelaza, ipak propuštali vozila u kojima su se nalazila mala djeca i bolesni, naglašavajući da im nije cilj da maltretiraju ljude.

Tokom blokade graničnog prelaza Trbušnica nije zabilježen nijedan incident, a granična policija nije reagovala.

Ovo je prvi put od kako su počele blokade i protesti protiv kompanije Rio Tinto u Srbiji da je blokiran neki granični prelaz.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    baron davis 15.01.2022. 20:42
    SOS, pod hitno da potrazis adekvatnu strucnu pomoc. Ljudi pokusavaju da sacuvaju svoju zemlju i ognjista od kontaminacije , a time i buducnost svoje pa i nase djece. Ovo je jedini preostali koliko toliko nenasilan nacin da izraze neslaganje sa vlasti s obzirom na politicku situaciju u ovim jebistanima. Ti pljujes po njima bez pokrica kao NEKO veoma bitan kome su toboz uskratili prava. Sjedi ne prdi srece ti.
  • Generic placeholder image
    SOS 15.01.2022. 19:41
    Zašto policija ne interveniše? Odakle NEKOME pravo da MENI zabrani prolazak bilo gdje? Da li se to vraćamo u vrijeme hajduka?
    Probajte to činiti u demokratskom državama EU da to uradite!!!! Policija služi narodu! A ne da dozvoljava ovim varvarima da se ovako ponašaju!
Povezane vijesti
BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 46m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    14h 0m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 50m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    15h 5m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 48m
    0