Elena Ostojić na solo klaviru osvaja nagrade na svim nivoima

01.06.2021. 13:50
0
IZVOR: SRNA

Učenica šestog razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo - područnog odjeljenja na Palama, Elena Ostojić, svirajući solo klavir, osvojila je brojne nagrade od opštinskog do međunarodnog nivoa.

Talentovana Elena sa Pala ističe za Srnu da je klavir, zbog svojih velikih tehničkih i izražajnih mogućnosti, jedan od instrumenata sa najbogatijom muzičkom literaturom.

Ona šest godina svira klavir i bavi se muzikom, a kod kuće ima kvalitetni pjanino "petrof", na kome dnevno sat i po vježba.

- Sa devet godina krenula sam u prvi razred škole za osnovno muzičko obrazovanje, išla na školska takmičenja i tu osvajala prve nagrade. U šestom razdredu osvojila sam specijalnu nagradu od 100 bodova - navodi Ostojićeva.

Prema njenim riječima, po programu za šesti razred razrađuju se "Varijacije na Paganinijevu temu" /kompozitor Isak Berkovič/, "Fantazija" u de-molu /kompozitor Volfgang Amadeus Mocart/, zatim "Pasakalja" u ge-molu iz Svite broj sedam /kompozitor Georg Fridrih Hendl/ i "Etida" u de-molu /kompozitor Johan Baptist Kramer/.

Elena obožava varijacije u muzici.

Učešće na mnogim takmičenjima

Ove godine Elena je imala priliku da učestvuje na dva međunarodna takmičenja u Bijeljini i Šapcu i da predstavlja svoju školu.

Na Petom internacionalnom festivalu muzike "Primavera", održanom u Bijeljini, koje je okupilo više od 300 izvođača iz Srbije, BiH, Bugarske, Rumunije i drugih zemalja, u kategoriji klavir solo Elena je osvojila drugu nagradu.

Slika

Ona se predstavila kompozicijama "Varijacije na Paganinijevu temu", od Berkoviča, i "Turski marš", od Mocarta, u trinaestominutnom trajanju.

Poslije Bijeljine, Elena je bila na takmičenju mladih pijanista u Šapcu, održanom u maju.

U velikoj konkurenciji i uz učešće brojnih takmičara u različitim kategorijama, među kojima mnogi potiču iz čuvenih muzičkih škola iz Srbije i drugih zemalja gdje su se za takmičenje pripremali sa poznatim profesorima iz svijeta muzike, Elena je uspjela da osvoji treću nagradu.

Na ovom takmičenju Elena je učestvovala kao jedini predstavnik Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Istočnog Novog Sarajeva i jedna je od rijetkih učesnika ovog takmičenja iz BiH.

Na 27. Republičkom takmičenju muzičkih škola Srpske osvaja prvu nagradu u disciplini solo klavir.

Elena je zahvalila profesoru Nikolini Batković, u čijoj klasi svira, kao i svojoj porodici, koja je uvijek uz nju.

Kroz osnovno muzičko školovanje, osvojila je više nagrada na školskim takmičenjima iz klavira i solfeđa.

Kao veoma talentovana u muzici i nosilac brojnih nagrada, Elena je predložena za đaka generacije Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo.

Njen uspjeh nije samo na polju muzike jer je ova vrijedna četrnaestogodišnja djevojčica, učenica Osnovne škole "Srbija" sa Pala, i odličan učenik tokom svih devet godina osnovnog obrazovanja.

Elenina želja je da muzikom nastavi da se bavi i u daljem školovanju. Planira da upiše srednju muzičku školu, a poslije toga muzičku akademiju.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama
Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 56m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    18h 29m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    18h 10m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    23h 21m
    0
  • Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
    22h 35m
    0