Eskobar: BiH je najkorumpiranija u Evropi

10.04.2022. 19:15
5
IZVOR: tanjug.rs

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocijenio je danas da je glavni problem u Bosni i Hercegovini korupcija koja se, kako smatra, prikriva pojmom nacionalnih interesa.

Eskobar je u intervjuu za hrvatski N1 rekao da SAD vjeruju da postoji prostor za pregovore, fleksibilnost i kompromis o ograničenim izmjenama ustava i izbornog zakonodavstva u BiH.

- I mislimo da bi se ove godine trebali održati izbori. Izbori su vrlo važan dio demokratskog procesa i demokratske evolucije. Stoga podstičemo sve strane da budu fleksibilne i otvorene te da se uz dobru volju uključe u pregovore - rekao je on.

Upitan da li se pojam nacionalnih interesa kako bi se prikrila korupcija Eskobar kaže: "Apsolutno!"

- Pogledate li probleme koje BiH ima, problem nije u tome što ljudi ne žele suživot s Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima. Ugledne analize, poput one Transparency Internationala, pokazuju da je Bosna i Hercegovina najkorumpiranija zemlja zapadnog Balkana i gotovo najkorumpiranija zemlja Evrope. Dakle, to je najhitniji problem - rekao je on.

Kako je ocijenio, disfunkcija hrani korupciju i stvara prilike za više korupcije.

- Ne mislim da u vezi s BiH postoji išta inherentno što bi je predodredilo da bude korumpirana zemlja. Mislim da to uveliko ima veze s nedostatkom političke hrabrosti lidera  rekao je.

Na pitanje šta misli o tjesnoj saradnji Dragana Čovića i Milorada Dodika, Eskobar je rekao da misli da mnogo motivacije dolazi od korupcije.

- Zato pozivam sve lidere da rade na dobrobit ne samo institucija, nego i naroda. Trebate gledati to djelovanje, ne u kontekstu etnonacionalizma nego produbljivanja korupcije, a to je ono što me najviše zabrinjava - rekao je Eskobar.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Imigrant 11.04.2022. 13:50
    Krijumcar droge.. dosao po isporuku belog
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.04.2022. 10:29
    Marko ti ili si ture ili si šta, ako nisi ture kako si zaboravio na usa bombe i sve ostale usa poslove na uništenju našeg naroda, a što se tiče dodikovog poštenja ono nije ništa gore od onog koje ima šaro,mekta i mnogi drugi, a uz to su trenutno daleko veći izdajnici.
  • Generic placeholder image
    Marko 11.04.2022. 10:01
    @Srboljub Pošteniji je prema Srbima od Dodika u svakom slučaju :)
  • Generic placeholder image
    Dodo 11.04.2022. 09:43
    A da je Pablo Eskobar živ, bio bi jako impresioniran našim kriminalcima na vlasti, poklonio bi im se do poda.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.04.2022. 00:30
    Ti si pošten, naročito prema Srbima. Što pišete šta neki slugin sluga sa divljeg zapada kaže, kad su oni ti koji su sve učinili da među Srbima nema političara koji nije korumpiran, bez obzira ko na vlasti a ko u opoziciji.
Povezane vijesti
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Zemljotres u BiH! Zemljotres u BiH!
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    17h 7m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    16h 2m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    10h 50m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    11h 56m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    20h 24m
    0