ETF Istočno Sarajevo: Elektromobilnost - Izazovi i mogućnosti

30.01.2024. 14:01
2
IZVOR: katera.news

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu bio je domaći radionice za promociju elektromobilnosti, koja je dio projekta "PELMOB - Partnerstvo za promociju i popularizaciju električne mobilnosti kroz transformaciju i modernizaciju studijskih programa visokoškolskih ustanova Zapadnog Balkana".

Na ovaj način, kao i kroz saradnja s 14 partnera iz zemalja Zapadnog Balkana i EU, ovaj fakultet želi unaprijediti svijest o električnoj mobilnosti u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i regionu.

Slika

Foto: katera.news

Božidar Popović, dekan Elektorotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je da će na radionici biti govora o budućnosti električne mobilnosti, ciljevima i planovima, te akademskom umrežavanju u području E-mobilnosti.

- Osim promocije, kroz ovaj projekat ćemo da uključimo neke auto-kuće koje se nalaze u BiH, Republici Srpskoj, kao što je i "Porše" čiji predstavnici su danas sa nama. Dali smo sebi za cilj da kroz projekat pokušamo da napravimo mapu sa svim punionicama gdje se mogu puniti električni automobili u Srpskoj, a zajedno sa našim partnerima i u regionu – naveo je on.

Redovni profesor na ETF-u u Istočnom Sarajevu Slobodan Lubura rekao je da je važno podići svijest o elektromobolnosti, kao i o sigurnom transportu opasnih materija.

Učesnik i moderator projekta docent doktor Marko Ikić sa Elektrotehničkog fakulteta istakao je da će na radionici biti riječi i o obavezama Univerziteta u Istočnom Sarajevu i ovog fakulteta u izmjeni i modernizaciji nastavnih planova na studijskim programima koji se tiču elektromobilnosti.

Slika

 

Foto: katera.news

Osman Lindov, redovni profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, rekao je da PELMOB projekat ima za cilj modernizaciju studijskih programa, edukaciju inženjera elektro, saobraćajne i mašinske struke, kao i podizanje svijesti o električnim vozilima i E-mobilnosti.

Prema njegovim riječima, veliki gradovi ne mogu da izdrže pritisak dizel vozila, stoga je važno promovisati električna vozila, e-mobilnost u javnom prevozu, kao i e-skutere, e-bicikla, e-romobile.

- Elektromobilnost je budućnost – rekao je on.

Jasmin Lučkin, rukovodilac Odjela za edukaciju i razvoj u firmi "Porše" u BiH, rekao je da podržavaju ovaj projekat, te da kompanija mnogo radi na promociji elektromobilnosti i edukaciji stanovništva.

Kako je istakao, građani su sve više zainteresovani za kupovinu električnih vozila koja su kvalitetna i pouzdana.

Slika

Foto: katera.news

PELMOB projekat ima za cilj modernizaciju studijskih programa na visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana, kroz uvođenje kurseva u vezi električnih vozila na osnovnim, master i specijalističkim nivoima studija.

 PELMOB projekat će unaprijediti kvalitet visokog obrazovanja u polju elektromobilnosti i usaglasiti postojeća znanja sa novim trendovima koji su zastupljeni u Evropskoj uniji. Pored toga, promocija i popularizacija elektromobilnosti će dovesti do veće društvene prihvatljivosti i usvajanja električnih vozila na transportnom tržištu. 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Osman Lindov 30.01.2024. 22:18
    Hvala Katera News, na prilogu i na društvenoj odgovornosti na praćenju tema koju pomažu građanima u humanijem i ugodnijem urbanom življenju. Super ste..
  • Generic placeholder image
    Nataša 30.01.2024. 15:30
    "Električna mobilnost" interesantna jezička konstrukcija! Kako akademska zajednica olako prihvata ove rogobatne izraze. Šta možemo očekivati od mladih koji se sada obrazuju.
Povezane vijesti
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crvenog krsta U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crve...
Srednjoškolci organizovali muzičke radionice o uticaju muzike na emocionalni razvoj djeteta (FOTO) Srednjoškolci organizovali muzičke radionice o uticaju muzike na emocionalni razvoj djeteta...
Srpski jezik - stub nacionalnog identiteta uz ćirilicu, kao pismo srpskog jezika i srpskog naroda Srpski jezik - stub nacionalnog identiteta uz ćirilicu, kao pismo srpskog jezika i srpsko...
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    17h 44m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    16h 39m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    11h 27m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    12h 33m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    21h 1m
    0