Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu

29.12.2023. 19:39
4
IZVOR: katera.news

Veliki entuzijasta, jedan od zaslužnih za pokretanje ETF-a u Istočnom Sarajevu, strog ali pravedan, a od svega najviše čovjek, neke su od stvari koje možete čuti kada spomenete ime Veljka Vuletića.

Veljko Vuletić rođen je 17. aprila 1933. godine u Sarajevu gdje završava osnovno i srednje obrazovanje. U Sarajevu završava matematiku sa fizikom 1957. godine, a u Zagrebu primijenjenu matematiku 1959. godine. Magistrirao je u Sarajevu 1972. na temu „Teorema Šaundera, neka njena uopštenja i primjene“, a doktorirao je 1990. godine, takođe u Sarajevu, na temu „Numeričko tretiranje nekih tehničkih problema“.

Biran je redom u nastavnička zvanja asistent, predavač, viši predavač, vanredni profesor i redovni profesor, sve na predmetima Katedre za matematiku.

Osim što je cijeli svoj radni vijek proveo u nastavi, radio je desetak godina i u Energoinvestu, u radnoj organizaciji ITEN.

Više od 20 godina bio je šef Katedre za matematiku na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, a od 1994. do 2002. godine bio je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Srpskom Sarajevu.

U nastavi je bio angažovan kako na redovnom studiju (Elektrotehnički fakultet, Prirodno-matematički, Mašinski i Ekonomski fakultet), tako i na postdiplomskom studiju (Elektrotehnički, Prirodno-matematički, Mašinski, Građevinski i Ekonomski fakultet).

Godine 1975. odlikovan je medaljom za vojne zasluge, za aktivnost u organizaciji rezervnih oficira.

Bio je član mnogih sportskih, društvenih, stručnih i naučnih udruženja.

Veljko Vuletić ima oko 70 referenci stručnih i naučnih radova, referati na simpozijumima i kongresima u zemlji i inostranstvu, objavljene skripte i knjige, objavljeni radovi i mnogi drugi.

Dana 29. 12. 2014. u 82- goj godini života prof. dr Veljko Vuletić je preminuo u Istočnom Sarajevu.

Nastavno-naučno vijeće ETF-a pokrenulo je inicijativu da se u znak sjećanja na lik i djelo pokojnog prof. dr Veljka Vuletića u zgradi ETF-a izradi njegova bista i otvori Spomen soba. Ovu inicijativu podržao je i veliki broj diplomiranih inženjera, bivših sudenata ETF-a, od kojih veliki broj žive i rade u inostranstvu.

U prostorijama Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu 29. decembra 2015. godine, povodom godišnjice smrti, a na inicijativu Nastavno-naučnog vijeća, otvorena je Spomen soba u znak sjećanja na profesora Veljka Vuletića, prvog poslijeratnog dekana ovog fakulteta.

- Veliki amfiteatar ETF-a već nosi ime profesora Vuletića, a predat je i zvanični prijedlog opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža da jedna od ulica ponese ime Veljka Vuletića - rekao nam je prošle godine jedan od Vuletićevih dugogodišnjih radnih kolega i prijatelja profesor doktor Božidar Krstajić.

- Uvjeren sam da je profesor Vuletić zaslužan za to što su sva materijalna sredstva koja su pripadala fakultetu prije rata u ratnim godinama sačuvana. Ništa od opreme niti sredstava u tim godinama, nije otuđeno, nestalo niti izneseno iz zgrade fakulteta. On je zaslužan jer je i ličnim kontaktima uspio da okupi dovoljan broj profesora da bi fakultet mogao početi sa ponovnim radom. Bio je zaista veliki čovjek, pravi prijatelj i važna ličnost našeg fakulteta - istakao je Krstajić.

U bilo kom segmentu života, njegove kolege i studenti mogli su nešto naučiti od njega, tako bar kažu i sa radošću ga se sjećaju.

Nakon Spomen sobe, u holu Elektrotehničkog fakulteta, 1. jula 2016. godine, otkrivena je bista profesora Veljka Vuletića.

Njegovi studenti, sada već inženjeri elektrotehnike, sjećaju ga se kao strogog i pravednog profesora, kako kažu čovjek je bio „raja“, kada ih nije podučavao na nastavi družio se sa njima izvan nastavnih aktivnosti, odlazio je sa studentima na ručkove, čašćavao ih i slično. Pamti se i po tome što je znao kolegi profesoru usitniti krupnu novčanicu jer se ovaj uvijek vadio da nema sitno da plati turu. Jedne prilike dok su svi čekali da otvori međunarodnu Elektrijadu on je kasnio jer je igrao stoni tenis i zaboravio da ga čekaju.

Veljko Vuletić bio je poznat i kao veliki šahovski zaljubljenik. Bilo je tu dosta anegdota, ali i „rituala“ koje je sa svojim društvom provodio u slobodno vrijeme.

Dobar glas se daleko čuje, a u našem slučaju, glas o profesoru Vuletiću kao „najvećem kombinatoru“ i zaljubljeniku igara na sreću, čuo se do Amerike.

- Profesor Veljko putovao je neke poratne godine na mjesec dana u Ameriku. Jedne večeri se pojavio i u najvećem gradu Nevade, svjetskoj kockarskoj prijestonici Las Vegasu. Kasnije se pričalo da su sve tamošnje kockarnice te večeri bile zatvorene. Jednostavno su vlasnici doznali da je stigao najveći kombinator i zaljubljenik igara na sreću. Nisu se usudili da otvore svoje lokale da bi se zaštitili od sigurne svoje štete i neminovnog gubitka - prisjećali su se ove anegdote njegovi prijatelji.

Veliki čovjek, Veljko Vuletić, ostaće upamćen po ovim i još mnogim drugim pozitivnim stvarima kojima je obilježio i ostavio traga u našem Istočnom Sarajevu, a jedan članak je malo da bi u njega sve stalo.

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Bajo 01.01.2024. 16:57
  Kod pok.Vuletića s pjesmom i znanjem na ispite,a kod prof.Galića ipak prpa,džaba što si spreman.Imao je neki pozitivan fluid.
 • Generic placeholder image
  Kiki 30.12.2023. 16:15
  A ko je to po tebi zaslužan? Bilo je i drugih, ali je prof. Vuletić najzaslužniji!
 • Generic placeholder image
  Mala škola 30.12.2023. 10:14
  E ti znaš koje zasluzan.
  Srami se
 • Generic placeholder image
  Ja 30.12.2023. 00:11
  Hajde lijepo prestanite vise da uzdizete jednog covjeka koji sam nije toliko zasluzan za nastanak i rad Etf-a u Lukavici.
Povezane vijesti
ETF Istočno Sarajevo: Elektromobilnost - Izazovi i mogućnosti ETF Istočno Sarajevo: Elektromobilnost - Izazovi i mogućnosti
Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Dodjela računarske opreme Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu Dodjela računarske opreme Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
 • Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke
  21h 28m
  0
 • Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
  15h 6m
  0
 • Izgorio pomoćni objekat u Bulozima
  21h 42m
  0
 • Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali
  21h 33m
  2
 • Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO)
  10h 32m
  6