ETF: Otvorena izložba o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću

15.07.2020. 13:44
1
IZVOR: Katera

Povodom 140 godina od rođenja srpskog naučnika Milutina Milankovića, u holu zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, otvorena je izložba o životu i radu ovog srpskog akademika i naučnika.

Prodekan za nauku i preduzetništvo docent doktor Mladen Banjanin u izjavi za medije rekao je da Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa Savezom inovatora Republike Srpske, u periodu od 14. do 29. jula 2020. godine, organizuje ovu izložbu.

Slika

- Milutin Milanković je bio inženjer građavine, a kasnije i prvi Srbin doktor tehničkih nauka. On je poznat po velikim naučnim i stručnim rezultatima, a najveći su Milankovićevi ciklusi, koji objašnjavaju klimatske promjene na Zemlji. Takođe, njegov veliki doprinos nauci je i Milankovićev kalendar, koji je na Svepravoslavnom saboru održanom 1923. godine u Carigradu usvojen kao zamijena julijanskom kalendaru, ali ova odluka nikada nije primijenjena. Pravoslavne zemlje su kasnije svjetovno preuzele gregorijanski kalendar, a crkva se zadržala na julijanskom kalendaru – objašnjava Banjanin.

Takođe, on je napomenuo da je izložba otvorenog tipa, da svi građani mogu da dođu i pogledaju njenu postavku, svakim radnim danom od 9 do 15 časova, te da se bolje upoznaju sa životom i radom ovog velikog srpskog naučnika.

Slika

Docent doktor Mladen Banjanin iskoristio je ovu priliku da se osvrne na nedavnu donaciju stručnih knjiga ovom fakultetu, ističući da ETF u Istočnom Sarajevu nastoji da sarađuje sa različitim institucijama, a jedna od takvih saradnji je i ona sa izdavačkom kućom „Akademska misao“ iz Beograda.

- Kao proizvod kvalitetne saradnje oni su prošle sedmice dolazili u posjetu fakultetu i našoj biblioteci poklonili naučne i stručne knjige koje će unaprijediti kvalitet nastavnog i naučno-istraživačkog rada – kazao je Banjanin.

On je dodao da Elektrotehnički fakultet obilježava jubileje rođenja velikih naučnika, kao i bitne istorijske datume vezane za nauku i tehniku, iako je ove godine to otežano usljed situacije izazvane pandemijom korona virusa.

Za kraj, Banjanin je istakao da je prvi upisni rok završen i da je ovaj fakultet upisalo više studenata nego prošle godine, i kako sam kaže, to je pohvalno.

S obzirom na kvalitet fakulteta, laboratorijske resurse i nastavni kadar, u narednom kraćem vremenskom periodu, nastojaćemo da povećamo broj brucoša i da on bude duplo veći u odnosu na postojeće stanje – zaključuje Banjanin.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Bravo 15.07.2020. 16:55
    Odlicna inicijativa.
Povezane vijesti
Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu
U srijedu promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu U srijedu promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu
Milan treba našu pomoć – pozovi 17047 Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    13h 20m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    15h 39m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    16h 6m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    18h 46m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    11h 27m
    0