ЕТФ: Отворена изложба о српском научнику Милутину Миланковићу

15.07.2020. 13:44
1
ИЗВОР: Катера

Поводом 140 година од рођења српског научника Милутина Миланковића, у холу зграде Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, отворена је изложба о животу и раду овог српског академика и научника.

Продекан за науку и предузетништво доцент доктор Младен Бањанин у изјави за медије рекао је да Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са Савезом иноватора Републике Српске, у периоду од 14. до 29. јула 2020. године, организује ову изложбу.

Слика

- Милутин Миланковић је био инжењер грађавине, а касније и први Србин доктор техничких наука. Он је познат по великим научним и стручним резултатима, а највећи су Миланковићеви циклуси, који објашњавају климатске промјене на Земљи. Такође, његов велики допринос науци је и Миланковићев календар, који је на Свеправославном сабору одржаном 1923. године у Цариграду усвојен као замијена јулијанском календару, али ова одлука никада није примијењена. Православне земље су касније свјетовно преузеле грегоријански календар, а црква се задржала на јулијанском календару – објашњава Бањанин.

Такође, он је напоменуо да је изложба отвореног типа, да сви грађани могу да дођу и погледају њену поставку, сваким радним даном од 9 до 15 часова, те да се боље упознају са животом и радом овог великог српског научника.

Слика

Доцент доктор Младен Бањанин искористио је ову прилику да се осврне на недавну донацију стручних књига овом факултету, истичући да ЕТФ у Источном Сарајеву настоји да сарађује са различитим институцијама, а једна од таквих сарадњи је и она са издавачком кућом „Академска мисао“ из Београда.

- Као производ квалитетне сарадње они су прошле седмице долазили у посјету факултету и нашој библиотеци поклонили научне и стручне књиге које ће унаприједити квалитет наставног и научно-истраживачког рада – казао је Бањанин.

Он је додао да Електротехнички факултет обиљежава јубилеје рођења великих научника, као и битне историјске датуме везане за науку и технику, иако је ове године то отежано усљед ситуације изазване пандемијом корона вируса.

За крај, Бањанин је истакао да је први уписни рок завршен и да је овај факултет уписало више студената него прошле године, и како сам каже, то је похвално.

С обзиром на квалитет факултета, лабораторијске ресурсе и наставни кадар, у наредном краћем временском периоду, настојаћемо да повећамо број бруцоша и да он буде дупло већи у односу на постојеће стање – закључује Бањанин.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Bravo 15.07.2020. 16:55
    Odlicna inicijativa.
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 22m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 37m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 28m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12h 55m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 47m
    0