FAM izgubio milione na Sokocu

27.10.2020. 09:48
0

Poznata Fabrika maziva (FAM) iz Kruševca izgubila je milione maraka investirajući u fabriku na Sokocu. Nekad uspješna firma „Famineks“, nakon što joj je Poreska uprava blokirala račun, prije dvije godine završila je u stečaju koji je, nakon rasprodaje sve imovine, ovih dana okončao Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu.

Opština je kroz stečajni postupak kupila imovinu za 350.000 maraka, od čega se djelimično namirila Poreska uprava Republike Srpske, dok je kratkih rukava ostao osnivač, Fabrika maziva (FAM) iz Kruševca koja je i pokrenula stečaj.

Naime, stečajni upravnik je Kruševljanima osporio potraživanje od 1,7 miliona maraka, pa je sva unovčena stečajna masa isplaćena Poreskoj upravi RS kao razlučnom povjeriocu kojem je priznato potraživanje od 1,5 miliona KM. To znači da su poreznici uspjeli da naplate samo petinu duga.

Pet radnika koji su tražili svojih 30.000 maraka takođe neće dobiti ništa, kao ni ostali povjerioci iz opšteg isplatnog reda koji su „Famineksu“ povjerili oko 400.000 maraka.

- Povjerioci iz višeg i opšteg isplatnog reda zbog nedovoljnosti stečajne mase ostaju nenamireni - navodi se u rješenju suda u posjedu Kapital-a.

„Famineks“ je osnovala Fabrika maziva Kruševac krajem devedesetih godina i nekoliko godina je poslovalo kao jedno od najuspješnijih na romanijskoj regiji, sve dok mu Poreska uprava RS i Jugopretrol nisu blokirali račune, zbog neizmirenih obaveza od 71.000 KM.

Opština je za izgradnju novog poslovnog objekta „Femineksa“ obezbijedila zemljište u sokolačkom prigradskom naselju Majdani, ali kako je matično preduzeće u Kruševcu, neuspjelom privatizacijom, takođe došlo u tešku situaciju sokolačka fabrika je morala sačekati bolja vremena, koja kako se ispostavilo nikada nisu došla.

Opština je na kraju kupila imovinu, odnosno objekte propalog preduzeća u koje planira useliti Vodovod i kanalizaciju “Vrelo Bioštica” i radionicu komunalnog preduzeća “Sokolac”.

Riječ je o zemljištu površine 7.954 metra kvadratna, poslovnom objektu površine 327 metara kvadratnih, magacinu od 614 metara kvadratnih i portirnici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prekid u snabdijevanju električnom energijom u Sokocu
Sokolac: Od sutra vakcinisanje protiv sezonskog gripa
Pronađena lica koja su oštetila putnički automobil u Sokocu
Najčitanije
 • Pronađena lica koja su oštetila putnički automobil u Sokocu
  26.11.2020
  0
 • Migrant napao djevojku u sarajevskom naselju Dobrinja
  25.11.2020
  2
 • Iz šume možete ponijeti samo kilogram gljiva ili bilja
  20h 47m
  3
 • Fizički napao sugrađanku, te joj oštetio automobil
  26.11.2020
  0
 • Kako se u Bolnici "Srbija" bore sa pošasti 21. vijeka? (VIDEO)
  26.11.2020
  1