Film "Ko to tamo peva’" u bioskopima širom Francuske

22.06.2021. 13:56
0
IZVOR: Glas Srpske

Kultni klasik srpskog filma "Ko to tamo peva’" (1980) reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, u produkciji Centar Filma, nakon selekcije u zvaničnom programu "Kan klasik" Kanskog filmskog festivala prošle godine, osvaja bioskope širom Francuske, ove 2021. godine.

Digitalno restaurisana verzija remek-djela proglašenog za najbolji srpski i najbolji jugoslovenski film, na dan otvaranja francuskih bioskopa, prikazan je u 12 bioskopa širom te zemlje.

Kultno ostvarenje obara rekorde kao klasik van engleskog govornog područja sa preko 3000 gledalaca za samo 3 nedjelje prikazivanja i nastavlja put osvajanja evropskog auditorijuma sa bukiranih preko 50 bioskopa za naredni period u Francuskoj.

Ko to tamo peva" je 2020. godine, 40 godina nakon premijere na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu na kom je osvojio nagradu publike, selektovan u programu "Kan klasik" koji predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog filmskog festivala. Pored filma "Ko to tamo peva", u prošlogodišnjem izdanju bili su selektovani i filmovi "Raspoloženi za ljubav" (In the Mood for Love) reditelja Vong Kar-Vaija, "Ulica" (La Strada) Federika Felinija, "Accattone" reditelja Pjer Paolo Pazolinija, "Pripremite maramice" (Prépares vos mouchoirs) reditelja Bertrana Blijea i drugi.

Komična, pitoreskna saga "Ko to tamo peva" počinje u pustari, iz koje 1941. godine, dan uoči njemačkog napada na Jugoslaviju, dotrajalim autobusom firme "Krstić i sin", za Beograd kreće grupa ljudi. Stari, "rastureni" autobus sa svojim neobičnim putnicima komična je slika jedne epohe u raspadanju, kraja jednog svijeta koji će nestati u eksploziji i plamenu.

U višestruko nagrađivanoj satiričnoj komediji reditelja Slobodana Šijana, zapažene uloge ostvarili su doajeni jugoslovenskog glumišta Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić i Borislav Stjepanović.

- Ponovno prepoznavanje kultnog klasika ispred bioskopskog platna jedne evropske zemlje, pobjeda je Šijanovog dela i srpske kinematografije koja i dalje ume da osvaja različite auditorijume. Filmska umjetnost je moćno oružje koje olakšava upoznavanje i nudi zajednički jezik za nove generacije - izjavila je ovim povodom Jadranka Blanuša, producent i direktor Centar Filma.

Film "Ko to tamo peva" digitalno je restauriran u odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta "A1 Kinoteka" koji od 2017. sprovode Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1.

Komentari 0
Povezane vijesti
Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću
Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama
Abortus ulazi u Ustav Abortus ulazi u Ustav
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    13h 48m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    12h 2m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    9h 52m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    13h 7m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    7h 50m
    0