Филм "Ко то тамо пева’" у биоскопима широм Француске

22.06.2021. 13:56
0
ИЗВОР: Глас Српске

Култни класик српског филма "Ко то тамо пева’" (1980) редитеља Слободана Шијана и сценаристе Душана Ковачевића, у продукцији Центар Филма, након селекције у званичном програму "Кан класик" Канског филмског фестивала прошле године, осваја биоскопе широм Француске, ове 2021. године.

Дигитално рестаурисана верзија ремек-дјела проглашеног за најбољи српски и најбољи југословенски филм, на дан отварања француских биоскопа, приказан је у 12 биоскопа широм те земље.

Култно остварење обара рекорде као класик ван енглеског говорног подручја са преко 3000 гледалаца за само 3 недјеље приказивања и наставља пут освајања европског аудиторијума са букираних преко 50 биоскопа за наредни период у Француској.

Ко то тамо пева" је 2020. године, 40 година након премијере на најпрестижнијем свјетском филмском фестивалу на ком је освојио награду публике, селектован у програму "Кан класик" који представља ретроспективу најзначајнијих остварења из историје Канског филмског фестивала. Поред филма "Ко то тамо пева", у прошлогодишњем издању били су селектовани и филмови "Расположени за љубав" (In the Mood for Love) редитеља Вонг Кар-Ваија, "Улица" (La Strada) Федерика Фелинија, "Accattone" редитеља Пјер Паоло Пазолинија, "Припремите марамице" (Prépаrеs vos mouchoirs) редитеља Бертрана Блијеа и други.

Комична, питорескна сага "Ко то тамо пева" почиње у пустари, из које 1941. године, дан уочи њемачког напада на Југославију, дотрајалим аутобусом фирме "Крстић и син", за Београд креће група људи. Стари, "растурени" аутобус са својим необичним путницима комична је слика једне епохе у распадању, краја једног свијета који ће нестати у експлозији и пламену.

У вишеструко награђиваној сатиричној комедији редитеља Слободана Шијана, запажене улоге остварили су доајени југословенског глумишта Павле Вуисић, Александар Берчек, Данило Бата Стојковић, Мића Томић, Драган Николић, Неда Арнерић, Славко Штимац, Ташко Начић и Борислав Стјепановић.

- Поновно препознавање култног класика испред биоскопског платна једне европске земље, побједа је Шијановог дела и српске кинематографије која и даље уме да осваја различите аудиторијуме. Филмска умјетност је моћно оружје које олакшава упознавање и нуди заједнички језик за нове генерације - изјавила је овим поводом Јадранка Блануша, продуцент и директор Центар Филма.

Филм "Ко то тамо пева" дигитално је рестауриран у одјељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Југословенске кинотеке у оквиру пројекта "А1 Кинотека" који од 2017. спроводе Југословенска кинотека и компанија А1.

Коментари 0
Повезане вијести
Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
Завршен филм о доктору Зорану Станковићу Завршен филм о доктору Зорану Станковићу
Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    14h 12m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    16h 31m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    16h 58m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    19h 38m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    12h 19m
    0