Filozofski fakultet ima najvažniju ulogu u očuvanju Ruskog jezika i kulture

29.09.2020. 19:45
0
IZVOR: SRNA

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je danas u razgovoru sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim da najvažniju ulogu u očuvanju ruske kulture i jezika na ovim prostorima ima Filozofski fakultet na Palama.

Kulić je istakao da je Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu jedinstven u regionu po studijskom programu Ruski jezik i književnost i međunarodni politički odnosi, saopšteno je iz ove visokoškolske ustanove.

On je Ivancova upoznao o istoriji i specifičnostima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i konkretnom saradnjom koju ovaj univerzitet ostvaruje sa univerzitetima u Ruskoj Federaciji.

-Bila nam je izuzetna čast, ali i privilegija, što smo bili u prilici da ugostimo ambasadora Ivancova. Rezultat iskrene i konkretne saradnje jeste činjenica da je u posljednje tri godine oko 200 nastavnika, saradnika i studenata sa Univerziteta boravilo na univerzitetima u Rusiji i obrnuto-, naveo je Kulić.

On je naglasio da je cilj da se ta saradnja u budućnosti intenzivira.

Kao jedan od ciljeva Kulić je naveo i omogućavanje studentima da dio praktične nastave obavljaju u kompanijama u Rusiji, kako bi se upoznali u funkcionisanju kompanija u tom dijelu Evrope.

Izrazivši zahvalnost rukovodstvu Univerziteta za srdačan prijem, Ivancov je rekao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima 11 potpisanih sporazuma o saradnji sa ruskim univerzitetima.

-Meni je uvijek izuzetno drago da se nađem među prijateljima na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i što imamo niz oblasti u kojima sarađujemo. Veoma smo zahvalni na pažnji sa kojom se odnose prema ruskoj kulturi i ruskom jeziku-, naglasio je Ivancov.

Napominjući da je ove godine posebna pažnja bila posvećena obilježavanju 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, Ivancov je rekao da su profesori sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, zajedno sa kolegama iz Rusije, dali izuzetan doprinos održavanju različitih konferencija i okruglih stolova.

Na današnjem sastanku, kojem je prisustvovao i prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Marko Gutalj, bilo je riječi i o novim smjerovima u okviru kojih se može produbiti saradnja, kao i o mogućnostima uspostavljanja veza sa drugim univerzitetima u Rusiji, te o konkretizaciji saradnje, primarno u naučnoistraživačkom segmentu i kulturi.

Ivancov je zahvalio Kuliću i Gutalju za saradnju koja postoji između Univerziteta i Ambasade Rusije u BiH, kao i Republike Srpske i Ruske Federacije

Komentari 0
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    21h 8m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    22h 19m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    23h 45m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    23h 50m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    3h 59m
    0