Filozofski fakultet Pale: Od oktobra dva nova studijska programa

21.09.2020. 15:00
0
IZVOR: SRNA

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu od ove akademske godine počeće nastava na dva nova studijska programa - Novinarstvo i odnosi sa javnošću, te revidirani i modernizovani Program za politikologiju i međunarodne odnose.

Rukovodilac Katedre za novinarstvo i politikologiju Vuk Vučetić izjavio je da su dva nova studijska programa atraktivna, te da vjeruje da će privući veliki broj mladih koji su zainteresovani za novinarstvo, političke nauke, međunarodne odnose i odnose sa javnošću.

- Oba programa traju četiri godine, nakon čega studenti stiču zvanje diplomiranog novinara i komunikologa za odnose sa javnošću, odnosno diplomiranog politikologa. Cijenim da smo kreirali atraktivne studijske programe koji odgovaraju potrebama tržišta, ali i prate savremene trendove u struci - rekao je Vučetić.

Prema njegovim riječima, studijski program Novinarstvo i odnosi sa javnošću je jedinstven na ovim prostorima jer po završetku studija studenti stiču zvanje diplomirani novinar i komunikolog za odnose s javnošću, što nijedan drugi javni fakultet u BiH ne nudi.

- S obzirom na to da su novinarstvo i odnosi s javnošću međusobno povezani, cijenimo da će jedan izlazni profil koji objedinjuje znanja iz jedne i druge oblasti zapravo omogućiti studentima veliki broj različitih poslova koje mogu obavljati - smatra Vučetić.

On je istakao da je cilj Fakulteta bio da se ponudi moderan studijski program koji će omogućiti sticanje klasičnih znanja iz oblasti komunikologije i novinarstva, ali koji će u isto vrijeme biti obogaćen modernim i aktuelnim predmetima koji se tiču digitalnih tehnologija, korporativne komunikacije, marketinga na društvenim mrežama, te informatičke i medijske pismenosti.

- Odnosi sa javnošću postaju sve traženija i atraktivnija profesija na tržištu rada. Veliki broj javnih institucija, ali i privatnih kompanija, političkih partija, nevladinih organizacija, sportskih klubova ima potrebu za što boljim javnim predstavljanjem i kreiranjem prepoznatljivog imidža koji će im osigurati kvalitetniji i profesionalniji rad. Potreba za kadrom iz oblasti odnosa s javnošću je dodatno izražena s obzirom na sve veći razvoj novih kanala komunikacije kao što su društvene mreže, onlajn platforme, pametne tehnologije - rekao je Vučetić.

Prema njegovim riječima, u okviru ovog programa dodatni fokus biće i na praksi koju će studenti obavljati u medijskim kućama sa kojima Filozofski fakultet ima potpisane ugovore, ali i u različitim agencijama za odnose s javnošću, odjeljenjima za odnose s javnošću u javnim institucijama i privatnim kompanijama sa kojima ova visokoškolska ustanova planira da ostvari i formalnu saradnju.

- Cijenimo da ćemo na taj način nastaviti u kontinuitetu da stvaramo kvalitetan mladi kadar koji će biti poželjan na tržištu rada - naglasio je Vučetić.

Govoreći o Studijskom programu za politikologiju i međunarodne odnose, on je rekao da taj program postoji od 2015. godine, te da je odlučeno da se modernizuje i osvježi novim predmetima.

- U tom smislu, program je obogaćen predmetima iz oblasti političke teorije, opšte političke istorije, ali i nacionalne političke istorije, koji su nedostajali - pojasnio je Vučetić i dodao da je ovako modernizovan program usklađen sa programima koji postoje na različitim fakultetima u regionu i Evropi, kao što su Fakultet političkih nauka u Beogradu, Fakultet politikologije Moskovskog državnog univerziteta i Fakultet politikologije Sanktpeterburškog državnog univerziteta.

On je istakao da je cilj novog studijskog programa da obrazuje studente za rad u različitim javnim institucijama, institucijama lokalne samouprave, diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ambasadama i naučnim institutima.

Vučetić je dodao da prijava kandidata za treći upisni rok traje do petka, 25. septembra, dok će polaganje kvalifikacionog ispita biti organizovano u ponedjeljak, 28. septembra u 9.00 časova.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    18h 48m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 44m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    17h 48m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    14h 41m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    16h 38m
    0