Foča: Pomen za stradale Srbe u zločinu u Jošanici

24.05.2020. 09:25
0
IZVOR: SRNA

U Gornjoj Jošanici kod Foče danas će biti obilježeno 28 godina od zločina nad 56 mještana srpske nacionalnosti koje su na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, ubili pripadnici Armije BiH iz Goražda, ali su i dalje nekažnjeni za počinjeno zvjerstvo.

U 12.00 časova biće služen parastos i položeno cvijeće na spomenik ubijenima, najavljeno je iz Boračke organizacije opštine Foča.

Iz ove organizacije su istakli da je zločin u Jošanici najmasovnije stradanje srpskog stanovništva u Gornjem Podrinju u proteklom ratu za koji niko nije odgovarao, iako su krivci i akteri poznati Tužilaštvu BiH.

Na Nikoljdan, prije 28 godina, dok su slavili krsnu slavu, mještane desetak jošaničkih sela, djecu, žene i starce, ubili su pripadnici muslimanske vojske iz Goražda na najmonstruozniji način, odsijecanjem dijelova tijela.

Sva sela su spaljena, a najmlađe žrtve bili su dvogodišnja Danka Tanović, te brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana Višnjić.

Godišnjice stradanja obilježava se u maju, povodom Ljetnog Nikoljdana, s obzirom na to da je u decembru put teško prohodan. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa
Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO) Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO)
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 1m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 56m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 50m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 59m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 9m
    0