Foča: Prvi u Srpskoj uveli nastavu na engleskom jeziku

30.09.2020. 14:08
0
IZVOR: SRNA

Studenti iz Italije, Indije, Pakistana, Bangladeša i Nepala od novembra će izučavati medicinu na Medicinskom faklultetu u Foči, prvoj visokoškolskoj ustanovi u Republici Srpskoj koja je uvela taj studijski program na engleskom jeziku.

Nakon dva upisna roka prijemni ispit položilo je 59 stranih studenata koji će od novembra biti fočanski brucoši.

Uvođenjem novog studijskog programa, fočanski Medicinski fakultet jača svoj položaj na naučnoj karti Evrope i svijeta i pridonosi internacionalizaciji visokog obrazovanja Republike Srpske, rečeno je danas na konferenciji za medije Dekenata ovog fakulteta.

Dekan Dejan Bokonjić ističe da se sa ovim studijskim programom Medicinski fakultet u Foči pridružio fakultetima u Beogradu, Nišu, Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu koji svoje programe studiranja na engleskom jezku sprovode već više godina i studentima nude mogućnost studiranja u skladu sa najsavremenijim trendovima visokoškolskog obrazovanja.

- Studenti nam dolaze iz više od 35 gradova, među kojima su Rim, Palermo, Kaljari, Katmandu, Karači, Kalkuta, Daka i drugi. Organizovanje nastave na engleskom jeziku je veliki trenutak i iskorak za razvoj Medicinskog fakulteta i veliki zamajac za razvoj ove ustanove, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Foče, Republike Srpske i BiH - rekao je Bokonjić.

Pomoćnik dekana za studije na engleskom jeziku Nedeljka Ivković navela je da, spajajući studente sa različitih kontinenata, Fakultet spaja Istok i Zapad.

- Potpisali smo ugovor sa dvije konsultanstske agencije u Italiji kojima je zadatak da nam obezbijede studente iz Italije i jugoistočne Azije. U pregovorima smo sa drugim agencijama, tako da narednih godina očekujemo studente i iz drugih krajeva svijeta. Nakon prijemnog ispita, slijedi procedura validnosti i ispravnosti studentskih diploma kod resornog ministarstva, zatim obezbjeđivanje viza, nakon čega se studenti upisuju i nastava može da počne - pojasnila je Ivkovićeva.

Predavanja stranim studentima držaće domaći nastavni kadar i eminentni profesori koji nastavu za medicinu na engleskom drže u Beogradu i Novom Sadu, sa kojima Medicinski fakultet u Foči ima dugogodišnju saradnju.

Prodekan za nastavu Irena Mladenović kaže da će, zbog trenutne epidemiološke situacije, nastava prvog semestra biti onlajn, a već u drugom očekuje se da studenti stignu u Foču.

- Ono što je vrlo specifično i što se prvi put primjenjuje na Univerzitetu jeste sistem modularnog tipa rada, prema kojem je svo gradivo spakovano u module, odnosno blokove, i ukoliko se ovaj tip rada pokaže kao dobar, plan je da se primjenjuje i u nastavi na našem jeziku - rekla je Mladenovićeva.

Prodekan za nauku, istraživanje i preduzetništvo Srđan Mašić napominje da je, pored toga što su obezbijeđeni svi uslovi za nesmetano odvijanje nastave na engleskom jeziku, na Medicinskom fakultetu u toku i proširenje kapaciteta.

- Vlastitim sredstvima i uz pomoć opštine Foča realizujemo projekat nadogradnje trećeg sprata zgrade Fakulteta. Uporedo s tim, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, realizuje se projekat energetske efikasnosti. Završetkom tih projekata, dobićemo 1.100 metara kvadratnih korisne površine, odnosno šest učionica, kongresnu salu, novu biblioteku i druge sadržaje koji će nam omogućiti bolju i kvalitetniju organizaciju na sva tri ciklusa studija - rekao je Mašić.

Studijski program na engleskom jeziku trajaće šest godina, a cijena jedne godine studiranja je 6.000 maraka, što je, ocjenjuju na Fakultetu, do sada najpovoljnije u regionu i Evropi.

Studenti će biti smješteni u Studentskom domu u Foči.

S obzirom na to da je ove godine Medicinski fakultet u Foči upisao rekordan broj studenata, koji zajedno sa stranim brucošima iznosi 260, postojeći kapaciteti studentskog doma neće biti dovoljni za sve studente.

Na Fakultetu očekuju da će nadležni imati sluha i razmijevanja za ovaj problem, te dograditi još jedan paviljon, čime bi se pitanje studentskog smještaja riješilo na duži period.

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    21h 47m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    12h 17m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    20h 40m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    11h 58m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    17h 9m
    0