MOVEMBAR U NOVEMBRU: Budi muško – brini o zdravlju

09.11.2023. 12:35
0
IZVOR: katera.news

Svakog novembra, širom svijeta, ovaj mjesec dobija i naziv movember, odnosno brkati novembar. Mnogi muškarci tokom novembra puštaju brkove kako bi podigli svijest javnosti na važnost prevencije od raka prostate.

Brkati novembar nastao je 2003. godine u Australiji kao ideja nekoliko prijatelja, a po uzoru na akcije koje skreću pažnju na rak dojke, kako bi podigli svijest okoline na rak prostate. Tokom godina postao je globalna akcija.

O muškim problemima se manje priča i vjerovatno je jedan od prvih razloga to što su muškarci mnogo rezervisaniji kada su u pitanju zdravstveni problemi i nerado govore o njima, posebno kada su u pitanju problemi intimne prirode, kao što su problemi sa urinarnim traktom i prostatom. Predstavnici „jačeg pola“ rjeđe će otići kod ljekara i kada osjećaju bolove. Iako ti bolovi zaista mogu da budu nešto banalno, ne možemo da zanemarimo činjenicu da bol može da bude i alarm za neke mnogo komplikovanije i teže bolesti. Zašto onda rizikovati?

Slika

Ne kaže se uzalud „Preventiva je pola zdravlja“

Ovo je neophodno jer su podaci zabrinjavajući. Rak prostate, na primjer, značajan je i sve veći zdravstveni problem u svijetu, pa i u regionu i jedan je od vodećih uzroka obolijevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca. U Evropi predstavlja najčešći karcinom muškaraca, sa oko 450.000 novodijagnostikovanih slučajeva godišnje i oko 100.000 umrlih.

Zato se svakog novembra širom svijeta organizuje niz aktivnosti koje imaju za cilj da informišu javnost o karcinomu prostate i podstaknu zajednicu da uradi što je više moguće na ranom otkrivanju i što efikasnijem lečenju ove bolesti.

Najznačajniji faktori rizika za nastanak raka prostate su starija životna dob, nasljedni faktori i etnička pripadnost, na koje se ne može djelovati. S druge strane, izbalansirana, zdrava ishrana i fizička aktivnost se preporučuju kao faktori koji djeluju povoljno na opšte zdravlje.

Podsjećanjem da redovni urološki pregledi, rana dijagnostika i pravovremeno liječenje mogu spasiti mnoge živote, brinemo o zdravlju našeg jačeg pola. Dovoljno je da muškarce, posebno one starije od 50 godina podstaknemo da jedanput godišnje urade PSA (prostata specifični antigen) i odu na pregled kod urologa. Jedan korak, ali veoma značajan, jer rak prostate, upozoravaju doktori, rijetko daje rane simptome. Kada se javi otežano i učestalo mokrenje, noćno mokrenje, smanjenje jačine mlaza i mokrenje u kapima, kao i krv u mokraći, to je znak da se bolest već pojavila.

Ne čekajte, nemojte samo ponosno da nosite brkove, budite muško – brinite o sebi. Neka vas Movembar podsjeti da odete na pregled.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dr Arambašić, Dr Tamburić i Dr Đurđević u Bolnici „Srbija“ 30. juna Dr Arambašić, Dr Tamburić i Dr Đurđević u Bolnici „Srbija“ 30. juna
Prof. dr Simić u petak u Bolnici „Srbija“ Prof. dr Simić u petak u Bolnici „Srbija“
Doktori Tamburić, Arambašić i Đurđević 31. marta u Bolnici „Srbija“ Doktori Tamburić, Arambašić i Đurđević 31. marta u Bolnici „Srbija“
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 17m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    6h 15m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    14h 41m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    12h 56m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    14h 35m
    0