Fond će konačno refundirati prenatalni test trudnicama u Srpskoj?

13.02.2024. 15:42
0
IZVOR: srpskainfo.com

Da li Fond zadrvstvenog osiguranja Republike Srpske zaista odnedavno isplaćuje refundacije za prenatalne testove, kako se "peročulo" po društvenim mrežama? Među mladim roditeljima i trudnicama u već danima je to glavna tema.

Ima pet dana kako su počeli isplaćivati. Refundiraju testove čak i onim mamama koje su prenatalni test radile prošle godine, u maju ili kasnije – neke su od poruka na Fejsbuk grupama koje okupljaju hiljade pratilica, uglavnom majki.

Na mrežama se navodi i koju dokumentaciju treba da prilože trudnice i majke, ako žele da im Fond isplati novac, koji su dale za test. Kako navode, potrebno je imati nalaz ginekologa kojim se test preporučuje, te nalaz testa i fiskalni račun.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja je i zvanično potvrđeno da će refundirati troškove za testove.

– Budući da je od stupanja na snagu novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju prošlo više od godinu dana i da Univerzitetski klinički centar još nije završio proceduru u vezi prenatalnih testova, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je odlučio da u narednom periodu refundira prenatalne testove – navode iz fonda.

Dodaju da će će Fond sada definisati i cijenu testa koju će priznavati prilikom refundacije za ove testove, kao što se definiše i za sve ostale zdravstvene usluge koje Fond refundira. O toje cijeni će, dodaju, javnost blagovremeno informisati.

Šta su, ustvari, prenatalni testovi i zbog čega su trudnicama toliko bitni? Koliko oni koštaju u zdravstvenim usatanovama u kojima su sada dostupni?

Savremeni prenatalni testovi, za razliku od “starinske” amnicinteze ili kordocinteze, potpuno su neinvazivna i po trudnicu i plod bezopasna metoda kontrole.

Jednostavno, izvadi se krv iz vene buduće majke i pošalje se u inostranstvo na analizu. Genetičari iz krvi “isčitaju” da li je trudnoća bezbjedna i da li postoji opasnost od malformacija ili genetskih bolesti kod bebe.

Prenatalne testove, poznate i pod skraćenicom NIPT, već odavno nude pojedine privatne zdravstvene ustanove u Banjaluci.

Kako smo saznali u jednoj privatnoj klinici, cijene tih testova, u zavisnosti od tipa i stepena pouzdanosti, kreću se od 760 KM do 1.130 KM.

- Ne postoji mogućnost da se taj iznos refundira – rekli su u toj klinici.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, po novom Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju još od jula prošle godine trudnice u Srpskoj su imale pravo na prenatalni test na teret zdravstvenog osiguranja, a Fond zdravstvenog osiguranja je imao obavezu da pravilnikom propiše način ostvarivanja tog prava.

Ali, zapelo je već na prvom koraku.

Kako su prošlog ljeta saopštili iz Fonda, pošto potrebne analize krvi ne rade naše zdravstvene ustanove, bilo je neophodno da Univerzitetski klinički centar RS potpiše ugovor sa klinikom, u koju će se slati uzorci na analizu.

– Onog momenta kada UKC RS bude spreman da prima uzorke pravo na analizu, to će početi da se primjenjuje. Do tada nisu predviđene refundacije troškova za NIPT – rekli su u Fondu u septembru prošle godine.

Istog mjeseca, Univezitetski klinički centar RS je saopštio da je sa još osam bolnica u Srpskoj raspisao međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za zajedničku nabavku neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice (NIPT).

Do danas nije saopšteno kako je završena ta tenderska procedura.

Pojedini advokati, koji su zastupali interese trudnica, tvrde da je Fond ranijih godina isplaćivao refundacije za ove testove, ali da su to radili samo u pojedinim slučajevima, nakon tužbi.

Advokatica Dragana Stanković za Srpskainfo podsjeća da je Vrhovni sud Republike Srpske još 2019. godine donio odluku koja ukazuje na to da se prema Ustavu RS trudnici ne može uskratiti zdravstvena zaštita.

-Vrhovni sud Republike Srpske je presudom iz 2019. godine, usvojio tužbu koja je podnijeta jer je Fond odbio refundaciju prenatalnog testa trudnici. Tom presudom je Vrhovni sud potvrdio navode moje tužbe da su trudnice, kao i djeca i stare osobe, posebno zaštićeni Ustavom Republike Srpske, i da se njihov pristup potrebnoj zdravstvenoj zaštiti ne može uslovljavati – objašnjava Stankovićeva.

Ona dodaje da je Vrhovni sud Republike Srpske naveo da se za ove kategorije zdravstvena zaštita finansira iz javnih prihoda.

– Nakon te presude, praksa Fonda, iz slučajeva koji su meni poznati, se nije izmijenila, i Fond je i dalje odbijao zahtjeve trudnica za refundaciju prenatalnih neinvazivnih testova, osim što je  konkretnoj trudnici koja je Fond tužila, i na koju se pomenuta presuda odnosi, refundirao novac – navodsi Stankovićeva.

Dodaje da nakon izmjena iz 2023. godine, zakon prepoznaje prenatalni test za trudnice kao zdravstvenu uslugu koju Fond finansira.

- Međutim ova zakonska odreba je, prema informacijama trudnica koje su objavljivane u javnosti, ali i prema tvrdnjama trudnica koju su mi dolazile na konsultacije, u praksi i dalje nesprovodiva na teret Fonda, dakle preko uputnice, jer navodno nisu potpisani odredjeni ugovori – kaže Dragana Stanković.

Trudnice su, kako navodi ova advokatica, i dalje plaćale testiranje, a potom tražile od Fonda refundaciju. Fond je, kako tvrdi, te zahtjeve odbijao, navodeći u rješenjima da trudnice nisu “postupale po propisanoj proceduri”.

– Potpuno je nejasno zašto Fond odbija trudnice, pozivajući se na proceduru, za koju zna da se ne može ispoštovati. Pošto je takvo postupanje Fonda neprihvatljivo i suprotno ustavnim garancijama, nekoliko trudnica je podnijelo tužbe i žalbe protiv Fonda, u kojima ih zastupam, a ishod istih očekujemo u narednih nekoliko mjeseci – zaključuje advokatica Dragana Stanković.

Piše: Milkica Milojević

Komentari 0
Povezane vijesti
Federalni fond mora da isplati pogrebni trošak i korisnicima u Srpskoj Federalni fond mora da isplati pogrebni trošak i korisnicima u Srpskoj
Promjena porodičnog ljekara, pedijatra i ginekologa od 1. septembra do 31. oktobra Promjena porodičnog ljekara, pedijatra i ginekologa od 1. septembra do 31. oktobra
Od sutra na recept novih šest lijekova Od sutra na recept novih šest lijekova
Najčitanije
 • Bager udario biciklistu, čovjek stradao na mjestu
  20h 15m
  0
 • MUP Srpske uvodi novu praksu za plaćanje kazni
  19h 2m
  0
 • Nepoznati detalji iz života Stevana Kalembera
  1h 7m
  0
 • Krao po plažama u Budvi, pao u policijskoj zasjedi
  15h 12m
  0
 • Krađa u drogeriji u Istočnoj Ilidži
  1h 39m
  0