Фонд ће коначно рефундирати пренатални тест трудницама у Српској?

13.02.2024. 15:42
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Да ли Фонд задрвственог осигурања Републике Српске заиста однедавно исплаћује рефундације за пренаталне тестове, како се "перочуло" по друштвеним мрежама? Међу младим родитељима и трудницама у већ данима је то главна тема.

Има пет дана како су почели исплаћивати. Рефундирају тестове чак и оним мамама које су пренатални тест радиле прошле године, у мају или касније – неке су од порука на Фејсбук групама које окупљају хиљаде пратилица, углавном мајки.

На мрежама се наводи и коју документацију треба да приложе труднице и мајке, ако желе да им Фонд исплати новац, који су дале за тест. Како наводе, потребно је имати налаз гинеколога којим се тест препоручује, те налаз теста и фискални рачун.

Из Фонда здравственог осигурања је и званично потврђено да ће рефундирати трошкове за тестове.

– Будући да је од ступања на снагу новог Закона о обавезном здравственом осигурању прошло више од годину дана и да Универзитетски клинички центар још није завршио процедуру у вези пренаталних тестова, Фонд здравственог осигурања Републике Српске је одлучио да у наредном периоду рефундира пренаталне тестове – наводе из фонда.

Додају да ће ће Фонд сада дефинисати и цијену теста коју ће признавати приликом рефундације за ове тестове, као што се дефинише и за све остале здравствене услуге које Фонд рефундира. О тоје цијени ће, додају, јавност благовремено информисати.

Шта су, уствари, пренатални тестови и због чега су трудницама толико битни? Колико они коштају у здравственим усатановама у којима су сада доступни?

Савремени пренатални тестови, за разлику од “старинске” амницинтезе или кордоцинтезе, потпуно су неинвазивна и по трудницу и плод безопасна метода контроле.

Једноставно, извади се крв из вене будуће мајке и пошаље се у иностранство на анализу. Генетичари из крви “исчитају” да ли је трудноћа безбједна и да ли постоји опасност од малформација или генетских болести код бебе.

Пренаталне тестове, познате и под скраћеницом НИПТ, већ одавно нуде поједине приватне здравствене установе у Бањалуци.

Како смо сазнали у једној приватној клиници, цијене тих тестова, у зависности од типа и степена поузданости, крећу се од 760 КМ до 1.130 КМ.

- Не постоји могућност да се тај износ рефундира – рекли су у тој клиници.

Како је раније писала Српскаинфо, по новом Закону о обавезном здравственом осигурању још од јула прошле године труднице у Српској су имале право на пренатални тест на терет здравственог осигурања, а Фонд здравственог осигурања је имао обавезу да правилником пропише начин остваривања тог права.

Али, запело је већ на првом кораку.

Како су прошлог љета саопштили из Фонда, пошто потребне анализе крви не раде наше здравствене установе, било је неопходно да Универзитетски клинички центар РС потпише уговор са клиником, у коју ће се слати узорци на анализу.

– Оног момента када УКЦ РС буде спреман да прима узорке право на анализу, то ће почети да се примјењује. До тада нису предвиђене рефундације трошкова за НИПТ – рекли су у Фонду у септембру прошле године.

Истог мјесеца, Унивезитетски клинички центар РС је саопштио да је са још осам болница у Српској расписао међународни тендер за избор најповољнијег понуђача за заједничку набавку неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице (НИПТ).

До данас није саопштено како је завршена та тендерска процедура.

Поједини адвокати, који су заступали интересе трудница, тврде да је Фонд ранијих година исплаћивао рефундације за ове тестове, али да су то радили само у појединим случајевима, након тужби.

Адвокатица Драгана Станковић за Српскаинфо подсјећа да је Врховни суд Републике Српске још 2019. године донио одлуку која указује на то да се према Уставу РС трудници не може ускратити здравствена заштита.

-Врховни суд Републике Српске је пресудом из 2019. године, усвојио тужбу која је поднијета јер је Фонд одбио рефундацију пренаталног теста трудници. Том пресудом је Врховни суд потврдио наводе моје тужбе да су труднице, као и дјеца и старе особе, посебно заштићени Уставом Републике Српске, и да се њихов приступ потребној здравственој заштити не може условљавати – објашњава Станковићева.

Она додаје да је Врховни суд Републике Српске навео да се за ове категорије здравствена заштита финансира из јавних прихода.

– Након те пресуде, пракса Фонда, из случајева који су мени познати, се није измијенила, и Фонд је и даље одбијао захтјеве трудница за рефундацију пренаталних неинвазивних тестова, осим што је  конкретној трудници која је Фонд тужила, и на коју се поменута пресуда односи, рефундирао новац – наводси Станковићева.

Додаје да након измјена из 2023. године, закон препознаје пренатални тест за труднице као здравствену услугу коју Фонд финансира.

- Међутим ова законска одреба је, према информацијама трудница које су објављиване у јавности, али и према тврдњама трудница коју су ми долазиле на консултације, у пракси и даље неспроводива на терет Фонда, дакле преко упутнице, јер наводно нису потписани одредјени уговори – каже Драгана Станковић.

Труднице су, како наводи ова адвокатица, и даље плаћале тестирање, а потом тражиле од Фонда рефундацију. Фонд је, како тврди, те захтјеве одбијао, наводећи у рјешењима да труднице нису “поступале по прописаној процедури”.

– Потпуно је нејасно зашто Фонд одбија труднице, позивајући се на процедуру, за коју зна да се не може испоштовати. Пошто је такво поступање Фонда неприхватљиво и супротно уставним гаранцијама, неколико трудница је поднијело тужбе и жалбе против Фонда, у којима их заступам, а исход истих очекујемо у наредних неколико мјесеци – закључује адвокатица Драгана Станковић.

Пише: Милкица Милојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Трудница теже повријеђена након напада пса луталице Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 56m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 40m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 24m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 25m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    23h 7m
    0