Fond PIO: Pravo na ponovno određivanje penzije

15.05.2024. 11:32
1
IZVOR: srna.rs

Korisniku starosne ili invalidske penzije koji stekne status osiguranika u obaveznom i dobrovoljnom osiguranju, na njegov zahtjev će se odrediti novi iznos penzije, pod uslovima da je naknadno navršio najmanje godinu dana staža osiguranja, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske.

U poslednje tri godine zabilježen je trend povećanja broja zahtjeva za ponovno određivanje penzije sa 946 u 2021. godini, 1.122 u 2022. godini i 1.212 u 2023. godini.

- To potvrđuje činjenicu da iz godine u godinu raste i broj korisnika prava koji istovremeno imaju i status osiguranika - navodi se u saopštenju.

Pravo na ponovno određivanje penzije ima korisnik koji istovremeno ima i status osiguranika u periodu od najmanje godinu dana za koji je plaćen doprinos.

Novi iznos penzije određuje se tako da se ponovo odredi iznos penzije na dan ostvarivanja prava, računajući i naknadno navršeni staž, kao i plate, odnosno osnovice osiguranja, pa se zatim taj iznos usklađuje sa kretanjem penzija od dana ostvarivanja prava do dana određivanja novog iznosa penzije.

Novi iznos penzije pripada korisniku od dana podnošenja zahtjeva i ne može biti niži od dostignutog iznosa penzije za mjesec u kojem je zahtjev podnesen

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Marko 17.05.2024. 22:02
    S obzirom da sam u starosnu penziju otisao sa 43 godine staza, a poslije toga vec radim 7 godina. Za obracun mi je racunato 40 godina, e sada zakon kaze da sam ja vlasnik svoje bruto plate. Ja postavljam pitanje, zasto mi nakon navrsenih 40 godina penzionog staza nije isplacivana bruto plata i zasto nakon sticanja statusa penzionera, ( ako mi u konacnici nece biti povecana penzija) sada dok sam zaposlen ne isplacuje moja bruto plata? Ovde bi dobar advokat mogao imati dobrog posla ukoliko mi se ne bude povecala penzija, jer bi mi se trebala vratiti znacajna kolicina mog novca. Iako imam status penzionera meni se vec sedam godina odbija za doprinose za pio i zdravstveno osiguranje sto je apsurd jer sam ja to sve ostvario odnosno zaradio. Kako je moguce da imam status penzionera, a nemam zdravstveno od pio, vec od firme kod koje radim i ovi mi ne uplacuju redovno na minimalac i onda problem u bolnici, nece da me prime na pregled.
Povezane vijesti
Polno nasilje nad djetetom: Vrhovni sud RS ukinuo oslobađajuću presudu Polno nasilje nad djetetom: Vrhovni sud RS ukinuo oslobađajuću presudu
U četvrtak u Palama retrospektiva filmova Miodraga Tarane U četvrtak u Palama retrospektiva filmova Miodraga Tarane
Šta donosi nacrt izmjena Zakona o komunalnoj policiji Srpske? Šta donosi nacrt izmjena Zakona o komunalnoj policiji Srpske?
Najčitanije
  • Trebević postaje centar medicinskog turizma
    20h 26m
    0
  • Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
    2h 27m
    0
  • Promocija romana „Piši, dobri moj Nektarije“ Marijane Petronić 26. septembra u Istočnom Sarajevu
    6h 13m
    0
  • Šta donosi nacrt izmjena Zakona o komunalnoj policiji Srpske?
    4h 50m
    0
  • Otpočeti radovi na obnovi i uređenju Svetosavskog doma Hrama Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom
    21h 54m
    1