FZO Republike Srpske poziva građane da se prijave za zdravstveno osiguranje

19.05.2023. 09:22
0
IZVOR: srna.rs

Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske pozvao je građane koji još nisu prijavljeni na zdravstveno osiguranje da regulišu status u nadležnim poslovnicama, jer je ukinuta vanredna situacija i Fond više neće finansirati zdravstvene usluge za neosigurane građane, rečeno je Srni u FZO.

Iz Fonda su pojasnili da se ovaj poziv posebno odnosi na građane koji su ranije na osiguranje bili prijavljeni po osnovu nezaposlenosti.

- Od 2020. godine nezaposlenost više nije osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje, pa su građanima koji trenutno nemaju zaposlenje date druge mogućnosti prijave na osiguranje - napominju iz Fonda.

Međutim, dodaju, pretpostavka je da se upravo zbog vanredne situacije i pandemije virusa korona mnogi građani još nisu ni prijavili na zdravstveno osiguranje, jer je Fond donio odluku da dok traje vanredna situacija svi imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Fond podsjeća da je tri godine, odnosno tokom pandemije virusa korona, finansira zdravstvene usluge i za neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama.

- Po tome smo jedinstveni u regionu budući da to nije uradila nijedna zemlja. Trošak Fonda od početka pandemije za neosigurane građane iznosi više od 150 miliona KM - ističu u FZO.

Budući da je Svjetska zdravstvena organizacija nedavno proglasila kraj pandemije, a Vlada Srpske shodno tome ukinula vanrednu situaciju, važno je da građani koji nisu zdravstveno osigurani regulišu svoj status kako bi i dalje mogli da nesmetano koriste zdravstvenu zaštitu.

Iz Fonda su napomenuli da pored 17 osnova prijave na osiguranje po Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, postoje i druge mogućnosti prijave - po osnovu godina života, posebnog društvenog statusa ili specifičnog oboljenja, ukoliko nemaju drugi osnov za prijavu /djeca, lica starija od 65 godina, oboljeli od malignih bolesti, hemofilije, dijabetesa, multiple skleroze, lica koja žive sa HIV infekcijom, oboljeli od rijetkih bolesti, lica sa invaliditetom, lica bez prihoda i drugo/.

Na ovaj način, dodaje se, zaštićene su najugoženije kategorije građana koje su od posebnog medicinsko-socijalnog značaja i ova lica ne bi trebalo da budu izvan
zdravstvenog osiguranja, ali je važno da se prijave na osiguranje.

Iz FZO navode da građani za sve informacije u vezi sa prijavom na osiguranje i potrebnom dokumentacijom mogu kontaktirati poslovnice Fonda, kao zaštitnike prava.

Takođe, napominju da lica koja se prijavljuju na osiguranje kao lica bez prihoda ne moraju da donose iz Poreske uprave potvrdu o visini prihoda, jer FZO ima pristup ovoj evidenciji Poreske uprave.

Komentari 0
Povezane vijesti
Poziv za ažuriranje dokumentacije za ostvarivanje penzije Poziv za ažuriranje dokumentacije za ostvarivanje penzije
Usvojen program kojim se omogućava nadoknada troškova prenatalnih testova Usvojen program kojim se omogućava nadoknada troškova prenatalnih testova
Objavljeno pet poziva za dostavljanje projektnih prijedloga s ciljem zapošljavanja Objavljeno pet poziva za dostavljanje projektnih prijedloga s ciljem zapošljavanja
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    4h 22m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    16h 59m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    20h 47m
    0
  • Krađa u Palama
    2h 40m
    0
  • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
    20h 31m
    0