General Mladić: Čestito sam radio i u ratu i u miru

26.08.2020. 20:19
0
IZVOR: novosti.rs

Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić obratio se danas na ročištu pred Mehnizmom za međunarodne krivične sudove.

Odbrana je na početku Mladićevog obraćanja naglasila da general nije dobio lijekove koji su mu bili potrebni, i da je njegovo zdravstveno stanje zabrinjavajuće.

Uvodna riječ generala Mladića

- Poštovana predsjedavajuća, uz sve brige i nevolje, i u zdravstvenom i svakom pogledu, imam želju i namjeru da se obratim, ali vas molim da moje obraćanje ne traje 10 minuta, već barem pola sata.

- Za svaku godinu od kada sam gurnut u rat ja imam nešto da kažem i da objasnim, u ime svih mojih saboraca i mog srpskog naroda, koji je na vjetrometini kroz cijelu svoju istoriju. Preko naše teritorije prešli su krstaši, Turci, Hitler, pa se i ovaj globalistički period i udar sada mora objasniti.

- Svjedok sam mnogih događaja i slučajeva tokom ovog rata. Bio sam meta i NATO pakta, a nemojte se vrijeđati, ovaj tribunal o kome ja imam negativno mišljenje je čedo zapadnih sila, koje od perestrojke duvaju istim intenzitetom. NATO pakt je krenuo na istok, i ja o tome hoću da govorim.

Srebrenica je ključ ovog suđenja

- Sada sam u poziciji da branim ne sebe, ja sebe ne branim, ja sam profesionalni vojnik cijeli život. Čestito sam radio, i u miru i u ratu, u skladu sa zakonima svoje države koju je razorio NATO pakt. Da li je krivica Ratka Mladića u tome što nije dozvolio ustaškoj nemani da baca srpsku djecu u jame kao u Jadovnu i Jasenovcu? Da li je u pravu prethodno vijeće koje me je osudilo na doživotnu robiju? Nisu u pravu. Nisu oni branili istinu, već holandski bataljon.

- Ja sam bio u Srebrenici, za razliku od svih vas. Kamere su me pratile svo vrijeme, i na mene je pucao jedan muslimanski vojnik. Ja sam kod sebe tada imao hekler, i rekao mu da prestane da puca na mene. Nisam ga gađao, zato što je on nosio prsluk UN.

- Srebrenica je ključ ovog suđenja. To je nekada bio Nemanjićki grad u kome su Sasi vadili zlato i olovo. Dragutin Nemanjić je tamo osnovao veliki broj manastira. A kasnije je bilo što je bilo. U Srebrenici za vrijeme SFRJ nije bilo ni vojske, i nisam tamo ušao dok nije izbio rat. Krajem maja 1993. godine ustanovljene su zaštićene zone, i ja sam potpisao sa komandantom /tzv./ Armije RBiH Halilovićem da se poštuju sve zaštićene zone, što znači da je trebala da se demilitarizuje Srebrenica, u krugu od tri kilometra, kao i Žepa, Goražde, Bihać i Sarajevo.

- U Sarajevu je bio cijeli rat Prvi korpus /tzv./ Armije RBiH. Da li je on razoružan? Pa nije, i za to su krivi strani generali. Nisam ja svetac, ja sam običan čovjek. Mene je sudbina dovela da branim svoju državu SFRJ, koju ste razbili, uz pomoć Vatikana i mafije iz Njemačke. Nije rat počeo Ratko Mladić.

General je prekinut u pola svog izlaganja, nakon što mu je sud oduzeo riječ uz izgovore da obraćanje predugo traje.

- Čuće narod šta Ratko govori, živ sam i zdrav, dok ima našeg naroda i plemena - povikao je general nakon što su ga prekinuli.

Advokati odbrane su juče, prvog dana rasprave o žalbama, zatražili od petočlanog žalbenog vijeća da presudu Mladiću na doživotni zatvor preinači u oslobađajuću.

Mladićev branilac Dragan Ivetić i pravni savjetnik Peta-Luis Bagot su tokom tročasovne rasprave obrazlagali žalbene argumente, tvrdeći da je pretresno vijeće Haškog tribunala, koji je naslijedio Mehanizam za krivične sudove, pogriješilo kada je njihovog branjenika proglasilo krivim.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je 22. novembra 2017. godine generala Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Mladić je u pritvoru u Hagu od 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, a suđenje je počelo 16. maja 2012.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića veoma ozbiljno Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića veoma ozbiljno
Date garancije za prebacivanje generala Mladića na liječenje u Srbiju Date garancije za prebacivanje generala Mladića na liječenje u Srbiju
Advokati traže hitno oslobađanje generala Mladića Advokati traže hitno oslobađanje generala Mladića
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    8h 47m
    6
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    22h 29m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    21h 57m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    6h 49m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    20h 48m
    0