Генерал Младић: Честито сам радио и у рату и у миру

26.08.2020. 20:19
0
ИЗВОР: novosti.rs

Командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић обратио се данас на рочишту пред Мехнизмом за међународне кривичне судове.

Одбрана је на почетку Младићевог обраћања нагласила да генерал није добио лијекове који су му били потребни, и да је његово здравствено стање забрињавајуће.

Уводна ријеч генерала Младића

- Поштована предсједавајућа, уз све бриге и невоље, и у здравственом и сваком погледу, имам жељу и намјеру да се обратим, али вас молим да моје обраћање не траје 10 минута, већ барем пола сата.

- За сваку годину од када сам гурнут у рат ја имам нешто да кажем и да објасним, у име свих мојих сабораца и мог српског народа, који је на вјетрометини кроз цијелу своју историју. Преко наше територије прешли су крсташи, Турци, Хитлер, па се и овај глобалистички период и удар сада мора објаснити.

- Свједок сам многих догађаја и случајева током овог рата. Био сам мета и НАТО пакта, а немојте се вријеђати, овај трибунал о коме ја имам негативно мишљење је чедо западних сила, које од перестројке дувају истим интензитетом. НАТО пакт је кренуо на исток, и ја о томе хоћу да говорим.

Сребреница је кључ овог суђења

- Сада сам у позицији да браним не себе, ја себе не браним, ја сам професионални војник цијели живот. Честито сам радио, и у миру и у рату, у складу са законима своје државе коју је разорио НАТО пакт. Да ли је кривица Ратка Младића у томе што није дозволио усташкој немани да баца српску дјецу у јаме као у Јадовну и Јасеновцу? Да ли је у праву претходно вијеће које ме је осудило на доживотну робију? Нису у праву. Нису они бранили истину, већ холандски батаљон.

- Ја сам био у Сребреници, за разлику од свих вас. Камере су ме пратиле сво вријеме, и на мене је пуцао један муслимански војник. Ја сам код себе тада имао хеклер, и рекао му да престане да пуца на мене. Нисам га гађао, зато што је он носио прслук УН.

- Сребреница је кључ овог суђења. То је некада био Немањићки град у коме су Саси вадили злато и олово. Драгутин Немањић је тамо основао велики број манастира. А касније је било што је било. У Сребреници за вријеме СФРЈ није било ни војске, и нисам тамо ушао док није избио рат. Крајем маја 1993. године установљене су заштићене зоне, и ја сам потписао са командантом /тзв./ Армије РБиХ Халиловићем да се поштују све заштићене зоне, што значи да је требала да се демилитаризује Сребреница, у кругу од три километра, као и Жепа, Горажде, Бихаћ и Сарајево.

- У Сарајеву је био цијели рат Први корпус /тзв./ Армије РБиХ. Да ли је он разоружан? Па није, и за то су криви страни генерали. Нисам ја светац, ја сам обичан човјек. Мене је судбина довела да браним своју државу СФРЈ, коју сте разбили, уз помоћ Ватикана и мафије из Њемачке. Није рат почео Ратко Младић.

Генерал је прекинут у пола свог излагања, након што му је суд одузео ријеч уз изговоре да обраћање предуго траје.

- Чуће народ шта Ратко говори, жив сам и здрав, док има нашег народа и племена - повикао је генерал након што су га прекинули.

Адвокати одбране су јуче, првог дана расправе о жалбама, затражили од петочланог жалбеног вијећа да пресуду Младићу на доживотни затвор преиначи у ослобађајућу.

Младићев бранилац Драган Иветић и правни савјетник Пета-Луис Багот су током трочасовне расправе образлагали жалбене аргументе, тврдећи да је претресно вијеће Хашког трибунала, који је наслиједио Механизам за кривичне судове, погријешило када је њиховог брањеника прогласило кривим.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је 22. новембра 2017. године генерала Младића на доживотну казну затвора због наводних ратних злочина током рата у БиХ.

Младић је у притвору у Хагу од 2011. године, када је ухапшен у Србији, а суђење је почело 16. маја 2012.

Коментари 0
Повезане вијести
Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 19m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 17m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    15h 43m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    13h 58m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    15h 37m
    0