Glavni odbor: SDS i 9. januar - uslovi opstanka Republike Srpske

16.06.2024. 17:34
0
IZVOR: katera.news

Srpska demokratska stranka izlazi na oktobarske lokalne izbore pod nazivom Srpska demokratska stranka – Volja naroda“, jedan je od zaključaka sa sjednice Glavnog odbora Srpske demokratske stranke koja je održana u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik SDS-a Milan Milićević istakao je da je ova stranka odlučna da se bori za dva preostala znamenja Republike Srpske – SDS, sa svojim imenom i prezimenom, istorijom, programom i statutom, grbom, zastavom i himnom, te 9. januar.

- SDS izlazi na izbore sa svojim obilježjima uprkos sramnim odlukama CIK-a i Suda BiH. Borba za znamenja SDS je naše opredjeljenje. Drugi dio naše borbe je borba za drugi simbol Republike Srpske, a to je odbrana 9. januara - Dana Republike. SDS i 9. januar su uslov opstanka Republike Srpske. Zato se i borimo ove godine na izborima – poručio je on.

Govoreći o predstojećim izborima, Miličević je rekao da SDS na izbore izlazi u svim opštinama sa kandidatskim listama, te u najvećem broju opština sa kandidatima za načelnike i gradonačelnike.

- Imamo jasno definisane stavove i želimo da napravimo najbolji mogući rezultat, bolji od onoga koji smo imali na prethodnim lokalnim izborima – rekao je on.

Miličević je podsjetio da se pravna borba SDS-a nastavlja.

- Apelacija Ustavnom sudu BiH je u toku i ako treba da idemo na Međunarodni sud u Strazburu, ići ćemo. Ukoliko se SDS-u zabrani da izlazi na izbore i ukoliko se presudi protiv naše koristi, to postaje pravo za sve druge stranke sutra. Ako dobijemo borbu niko više, pa ni CIK neće moći da koristi svoje odluke da nekoga ugrozi - poručio je Miličević.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Jovica Radulović, predsjednik Glavnog odbora, rekao je da je ova stranka ovlastila predsjedništvo i predsjednika Miličevića da preuzmu aktivnosti kako bi bili ispunjeni svi uslovi za formiranje kandidatske liste za sve nivou vlasti i kako bi se gradski i opštinski odbori kandidovali na predstojećim izborima.

-  Donijeli smo odluku o formiranju Glavnog izbornog štaba na čijem čelu će biti Želimir Nešković.  – rekao je Radulović novinarima.

On je, takođe, dodao da će SDS nastaviti sudski proces koji vodi protiv Centralne izborne komisije BiH pred Ustavnim sudom BiH, zbog odluke da ovoj stranci ne dozvole učešće na oktobarskim lokalnim izborima.

Želimir Nešković je naveo da će Glavni izborni štab pokrenuti potpisivanje peticije, na trgovima u gradovima širom Srpske, da 9. januar ostane Dan Republike Srpske.

- To je izuzetno važno zbog zaključaka koji su doneseni na Svesrpskom saboru. Osjeti se bojazan u narodu da će 9. januar biti ukinut – rekao je on.

Nešković je konstatovao da očekuju oko 50.000 potpisa građana.

- SDS želi prikupiti što veći broj potpisa, a onda ćemo ih, vjerovatno, uručiri SNSD-u jer sve što se u Srpskoj odlučuje dolazi iz komiteta ove stranke - poručio je Nešković.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uroš Gutić i Emina Alagić pobjednici ulične trke na pet kilometara Uroš Gutić i Emina Alagić pobjednici ulične trke na pet kilometara
Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 10m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 33m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 6m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 3m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 54m
    0