Godišnjica zločina u Drakuliću: Za samo nekoliko sati ubijeno više od 2.300 ljudi

05.02.2023. 14:10
1
IZVOR: srna.rs

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni vijenci i cvijeće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 81 godina zvjerski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

Polaganju vijenaca prethodila je Sveta liturgija u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

Istoričar Predrag Lozo smatra da je zločin nad Srbima počinjen u selima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac kod Banjaluke 7. februara 1942. godine najveći pojedinačni zločin počinjen u jednom danu tokom genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

- Za samo nekoliko sati ubijeno je najmanje 2.315 ljudi. Izuzetak tome mogu biti jedino sistemi velikih logora smrti Gospić–Jadovno-Pag i Jasenovac - rekao je Lozo Srni povodom obilježavanja 81 godine od ustaškog zločina počinjenog nad Srbima u ovim banjalučkim naseljima.

Lozo ističe da, iako broj ne bi smio biti glavna karakteristika zločina, broj ubijenih Srba u ovom slučaju odaje namjeru počinioca da brutalno zatre Srbe na prostoru cijele države, ali posebno na prostoru Banjaluke, koja je bila namijenjena da bude svojevrsna prestonica NDH.

Prema njegovim riječima, u takvom naumu metu je predstavljala zajednica ovih banjalučkih sela u kojima su živjeli seljaci spremni da budu lojalni bilo kojoj normalnoj državi.

- U stvaranju i funkcionisanju države zasnovane na takozvanom `hrvatskom državnom i povjesnom pravu`, meta je bilo i 551 dijete srpske nacionalnosti koje su, kao i druge žrtve u ovom zločinu, uglavnom hladnim oružjem ubile ustaše u rasponu od samo nekoliko časova - napominje Lozo.

Zločin u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac, naglašava Lozo, odaje sliku masovnih zločina širom NDH i po tome što je brižljivo i detaljno planiran, iako bi se po njegovoj brutalnosti možda moglo pomisliti drugačije.

On navodi da su u zločinu saučestvovale kako lokalne strukture NDH, domaće hrvatsko stanovništvo, tako i elitna jedinica Poglavnikova tjelesna bojna koju su sačinjavali uglavnom pripadnici iz zapadne Hercegovine, a koja je poslata iz Zagreba specijalno za izvršenje ovog zločina.

Lozo podsjeća da su istoričari istražili ključnu ulogu u ovom bestijalnom zločinu Viktora Gutića i Miroslava Filipovića Majstorivića - fra Tomislava iz samostana na Petrićevcu.

Prema njegovim riječima, ovaj drugi je poseban simbol koji pokazuje ulogu Rimokatoličke crkve u NDH i nažalost značajnog dijela njenih predstavnika koji su pružali otvorenu ili prećutnu saglasnost, podršku ili čak učestvovali u zločinima.

- Da bismo pokušali razumjeti ono što se dogodilo tokom genocida nad Srbima u NDH potreban nam je odgovoran odnos čitavog društva prema prošlosti - poručuje Lozo.

Lozo podsjeća da je Srpska istoriografija tek krajem 2022. godine dobila studiju kojom se pregledno prikazuju struktura, karakteristike i učesnici pomenutog zločina.

On je rekao da je knjiga "Hrvatski zločin nad Srbima u rudniku Rakovac i selima Drakulić, Šargovac i Motike kod Banjaluke 7. februara 1942. godine", autora Gorana Latinovića i Nikole Ožegovića, jedan od dijelova mozaika poznavanja teških vremena NDH koji je nedostajao društvu.

- Tek na osnovu istraživanja bez mržnje i pristrasnosti, što je jedan od osnovnih postulata istorije kao discipline, možemo izvlačiti pouke - ukazuje Lozo, koji je istoričar iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zočina i traženje nestalih lica.

Lozo kaže da je na Srbima ostao zavjet i obaveza da se ovakva mjesta zločina dostojno obilježe u okviru toponima liturgijskog pamćenja Srpske pravoslavne crkve, narodnog pamćenja, ali i u okviru odgovorne politike pamćenja sistema.

- Nove generacije treba naučiti da iz zločina nad našim precima treba izvući pouku o značaju života, ali i postojanju konkretne opasnosti koja se nadvije nad srpskim narodom u kriznim vremenima samo zbog njegove nacionalne ili vjerske pripadnosti - poručuje Lozo.

On je rekao da je značaj Republike Srpske upravo u tome da bude siguran okvir za postojanje srpskog naroda, ali i drugih naroda koji u njoj žive, da se istorija ne bi ponovila, te istakao da Srpska treba da bude i čuvar pamćenja na institucionalnom nivou.

- Nažlost, vidjeli smo kroz istoriju da se atmosfera i sistem zločina veoma brzo razviju, oni sa verbalnog govora mržnje, nipodaštavanja identiteta i iz polja ideologije eskaliraju u zločine, u pokušaj uništenja - napominje Lozo.

Lozo ističe da nikad nijedan narod ne smije da bude ugrožen, nijedno dijete ne smije biti povrijeđeno zbog svoje vjere, tradicije, kulture i identiteta, te naglašava da su u tom smislu Drakulić, Šargovac i Motike opomena cijelom čovječanstvu.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Leo 05.02.2023. 16:19
  Stidi li se iko zbog prisustva onih koji će već sutra biti na vezi sa onim koji su potomci onih koji su ove zločine počinili...Strašno
Povezane vijesti
Prije 24 godine počela NATO agresija na SR Jugoslaviju Prije 24 godine počela NATO agresija na SR Jugoslaviju
Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO) Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO)
Politikin zabavnik, list za sve generacije, napunio 84 godine Politikin zabavnik, list za sve generacije, napunio 84 godine
Najčitanije
 • Sjećanje na pilota majora Zorana Radosavljevića
  4h 53m
  6
 • Muškarac provalio u kuću, pretukao supružnike i ukrao 7.000 KM
  13h 42m
  0
 • Preminuo nekadašnji potpredsjednik SO Istočna Ilidža Vladimir Savić
  7h 25m
  0
 • Na današnji dan odbačen Vens-Ovenov plan jer nije predviđao Republiku Srpsku
  14h 16m
  3
 • Punoljetstva slave ko da svadbu prave
  15h 8m
  2