Годишњица злочина у Дракулићу: За само неколико сати убијено више од 2.300 људи

05.02.2023. 14:10
1
ИЗВОР: srna.rs

Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић служен је помен, положени вијенци и цвијеће за више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете, које су усташе прије 81 година звјерски убиле у овом насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.

Полагању вијенаца претходила је Света литургија у Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић, коју је служио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

Обиљежавање овог историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 лјуди, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

Историчар Предраг Лозо сматра да је злочин над Србима почињен у селима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац код Бањалуке 7. фебруара 1942. године највећи појединачни злочин почињен у једном дану током геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској /НДХ/.

- За само неколико сати убијено је најмање 2.315 људи. Изузетак томе могу бити једино системи великих логора смрти Госпић–Јадовно-Паг и Јасеновац - рекао је Лозо Срни поводом обиљежавања 81 године од усташког злочина почињеног над Србима у овим бањалучким насељима.

Лозо истиче да, иако број не би смио бити главна карактеристика злочина, број убијених Срба у овом случају одаје намјеру починиоца да брутално затре Србе на простору цијеле државе, али посебно на простору Бањалуке, која је била намијењена да буде својеврсна престоница НДХ.

Према његовим ријечима, у таквом науму мету је представљала заједница ових бањалучких села у којима су живјели сељаци спремни да буду лојални било којој нормалној држави.

- У стварању и функционисању државе засноване на такозваном `хрватском државном и повјесном праву`, мета је било и 551 дијете српске националности које су, као и друге жртве у овом злочину, углавном хладним оружјем убиле усташе у распону од само неколико часова - напомиње Лозо.

Злочин у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац, наглашава Лозо, одаје слику масовних злочина широм НДХ и по томе што је брижљиво и детаљно планиран, иако би се по његовој бруталности можда могло помислити другачије.

Он наводи да су у злочину саучествовале како локалне структуре НДХ, домаће хрватско становништво, тако и елитна јединица Поглавникова тјелесна бојна коју су сачињавали углавном припадници из западне Херцеговине, а која је послата из Загреба специјално за извршење овог злочина.

Лозо подсјећа да су историчари истражили кључну улогу у овом бестијалном злочину Виктора Гутића и Мирослава Филиповића Мајсторивића - фра Томислава из самостана на Петрићевцу.

Према његовим ријечима, овај други је посебан симбол који показује улогу Римокатоличке цркве у НДХ и нажалост значајног дијела њених представника који су пружали отворену или прећутну сагласност, подршку или чак учествовали у злочинима.

- Да бисмо покушали разумјети оно што се догодило током геноцида над Србима у НДХ потребан нам је одговоран однос читавог друштва према прошлости - поручује Лозо.

Лозо подсјећа да је Српска историографија тек крајем 2022. године добила студију којом се прегледно приказују структура, карактеристике и учесници поменутог злочина.

Он је рекао да је књига "Хрватски злочин над Србима у руднику Раковац и селима Дракулић, Шарговац и Мотике код Бањалуке 7. фебруара 1942. године", аутора Горана Латиновића и Николе Ожеговића, један од дијелова мозаика познавања тешких времена НДХ који је недостајао друштву.

- Тек на основу истраживања без мржње и пристрасности, што је један од основних постулата историје као дисциплине, можемо извлачити поуке - указује Лозо, који је историчар из Републичког центра за истраживање рата, ратних зочина и тражење несталих лица.

Лозо каже да је на Србима остао завјет и обавеза да се оваква мјеста злочина достојно обиљеже у оквиру топонима литургијског памћења Српске православне цркве, народног памћења, али и у оквиру одговорне политике памћења система.

- Нове генерације треба научити да из злочина над нашим прецима треба извући поуку о значају живота, али и постојању конкретне опасности која се надвије над српским народом у кризним временима само због његове националне или вјерске припадности - поручује Лозо.

Он је рекао да је значај Републике Српске управо у томе да буде сигуран оквир за постојање српског народа, али и других народа који у њој живе, да се историја не би поновила, те истакао да Српска треба да буде и чувар памћења на институционалном нивоу.

- Нажлост, видјели смо кроз историју да се атмосфера и систем злочина веома брзо развију, они са вербалног говора мржње, ниподаштавања идентитета и из поља идеологије ескалирају у злочине, у покушај уништења - напомиње Лозо.

Лозо истиче да никад ниједан народ не смије да буде угрожен, ниједно дијете не смије бити повријеђено због своје вјере, традиције, културе и идентитета, те наглашава да су у том смислу Дракулић, Шарговац и Мотике опомена цијелом човјечанству.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Leo 05.02.2023. 16:19
  Stidi li se iko zbog prisustva onih koji će već sutra biti na vezi sa onim koji su potomci onih koji su ove zločine počinili...Strašno
Повезане вијести
Политикин забавник, лист за све генерације, напунио 84 године Политикин забавник, лист за све генерације, напунио 84 године
Сјећање на дан када је Источно Сарајево било сложно за спас српских светиња Сјећање на дан када је Источно Сарајево било сложно за спас српских светиња
На данашњи дан преминула Слађана Кобас - тринаеста звјездица На данашњи дан преминула Слађана Кобас - тринаеста звјездица
Најчитаније
 • Сокочанин ухапшен због убиства у покушају
  22h 54m
  0
 • Посни медењаци
  23h 46m
  0
 • Колико младенце у Српској данас кошта просјечна свадба
  22h 1m
  5
 • Дјечак на вјечној стражи: Прича о Споменку Гостићу и бесмислу рата
  18h 40m
  3
 • Три лица ушла у обиљежено минско поље, једно погинуло
  14h 7m
  1