Gorivo jeftinije i za 15 feninga

23.03.2022. 08:58
0
IZVOR: nezavisne.com

Cijene goriva na benzinskim pumpama u BiH su u padu u prosjeku za 0,10 do 0,15 KM po litru. Potvrdili su ovo sagovornici "Nezavisnih" koji dodaju da se u naredom periodu očekuje stagnacija cijena na tom nivou.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske kazao je da se bilježi pad cijena goriva na svim pumpama.

- Došlo je do pada cijena u prosjeku od 0,10 do 0,15 KM, a na nekim pumpama i do 0,30 KM, tako da imamo pumpe na kojima je ispod tri KM, u Bijeljini je i 2,89 KM po litru - rekao je Trišić.

Trenutno se, naveo je on, cijene kreću od 2,79 do 3,12 KM za BMB95, dok je dizel ED5 od 2,89 do 3,09, a TNG 1,65 KM. Dodaje da su i dalje cijene u Republici Srpskoj niže u odnosu na Federaciju za 0,10 do 0,15 feninga po litru.

Kako je pojasnio, u toku ove sedmice očekuje se blagi pad kod svih distributera i stagnacija na tom nivou.

Milovan Bajić, direktor "Krajina petrola", potvrdio je "Nezavisnim" da je juče na njihovim pumpama došlo do pada cijena goriva.

- Čim je kod dobavljača došlo do nižih cijena, i mi smo spustili naše cijene, ali šta će se dešavati dalje, vrlo teško je prognozirati - rekao je Bajić.

Kako je Almir Bećarević, stručnjak za energetiku, pojasnio za "Nezavisne novine", ono što nije realno jeste da su cijene naftnih derivata toliko razlikuju na benzinskim pumpama.

- Razlika je veća od 60 feninga od jedne do druge pumpe. Veletrgovaca u BiH nema mnogo, a cijelo tržište BiH pokrivaju tri veletrgovca. Nešto tu ima nelogično - kazao je Bećarević.

Ističe da u ovom trenutku cijena goriva ne bi trebalo da prelazi tri KM po litru.

- Trebalo bi da realan prosjek cijena bude između 2,8 i 2,9 KM - rekao je Bećarević.

Iz "Krajina petrola" iz Banjaluke kazali su da je juče na njihovim pumpama došlo do pada cijene goriva.

- Dobili smo nove cjenovnike, pa će tako dizel, umjesto sadašnjih 3,18 KM, koštati 3,08 KM po litru - ističu sa ove pumpe i dodaju da će doći i do nižih cijena benzina, pa će tako ona iznositi 2,94 KM, umjesto dosadašnjih 3,08 KM.

Sa "Nestro petrol" pumpe u Banjaluci rekli su nam da je cijena litra dizela 3,03 KM, dok je cijena benzina 3,09 KM. "Imamo najave da će od danas ili sutra doći do nižih cijena i na našim pumpama", ističu iz "Nestro petrola".

Cijene goriva na benzinskim pumpama u FBiH se mijenjaju iz dana u dana, pa su tako od juče na nekoliko benzinskih pumpi niže za pet feninga po litru.

S jedne pumpe u Sarajevu kazali su nam da je došlo do pada cijena goriva u prosjeku za pet feninga, pa tako dizel košta 3,31 KM, dok cijena benzina iznosi 2,96 KM po litru.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    8h 32m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    18h 50m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    18h 56m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    18h 54m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    17h 45m
    0