Grad Sarajevo traži uklanjanje spomen-ploče na Vracama

12.11.2021. 13:35
2
IZVOR: Katera

Gradsko vijeće grada Sarajevo donijelo je odluku kojom se traži uklanjanje spomen-ploče na Vracama, na teritoriji Republike Srpske, koja je postavljena u znak sjećanja na smotru srpskih vojnika 19. maja 1992. godine, koji su se tada okupili sa namjerom da će braniti otadžbinu od neprijatelja.

Tim povodom, ekipa televizije "Hajat" posjetila je Istočno Sarajevo i razgovarala sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem, koji im je u izjavi rekao da nema namjeru, niti da će bilo ko iz Istočnog Sarajeva ukloniti ovu ploču.

Ova izjava gradonačelnika Ćosića izazvala je nezadovoljstvo javnosti u FBiH, a nisu izostale ni brojne lične uvrede na račun Ćosića i njegove porodice, srpskog naroda, građana Istočnog Sarajeva i Republike Srpske, dok na društvenim mrežama i medijima u ovom entitetu niko nije ni pokušao cenzurisati neprimjerene uvrede na račun srpskog naroda.

Gradonačelnik Ćosić je izjavio nakon emitovanja priloga intervjua za TV "Hajat", koje je ugostio u svom kabinetu, da je pomenuta televizija "iskonstruisala prilog onako kako njima odgovara".

- Obratio sam im se sa zahtjevom da mi dostave kompletan snimak razgovora sa novinarkom, koja je bila profesionalna i ljubazna, kako bi barem javnost Republike Srpske bila upoznata sa onim što sam istinski rekao o ovoj temi - naveo je Ćosić.

Ćosić je istakao da je govorio o tome da Gradsko vijeće Sarajeva ne može da traži da se ukloni nešto što se nalazi na teritoriji grada Istočno Sarajevo, jer, kako on kaže, oni na to nemaju pravo.

- Kada sam ja tražio uklanjanje tabli u Sarajevu, koje vrijeđaju srpski narod, nisam to činio odlukom organa Grada Istočno Sarajevo - rekao je Ćosić.

On je izrazio nadu da će mu uredništvo TV "Hajat" dostaviti originalan snimak intervjua koji je snimljen u njegovom kabinetu, te da će nakon toga imati priliku da javnosti prikaže kako je zapravo tekao tok razgovora.

Ćosić je na svojoj zvaničnoj "Fejsbuk" stranici objavio i "snimke ekrana" komentara na stranici TV "Hajat", koje su pisali građani FBiH, a koji su uputili ozbiljne uvrede i prijetnje, kako na račun gradonačelnika Ćosića i njegove porodice, tako i na račun srpskog naroda i građana Istočnog Sarajeva.

- Žao mi je što drugi ne prihvataju različito mišljenje, ne prihvataju da svaki narod ima svoje viđenje događaja i da se svaki narod u tom sukobu borio za sebe, da upravo zbog toga i jeste bio građanski rat, a ne neka agresija ili bilo šta slično tome - naveo je Ćosić.

Video: TV "Hajat"

Prema prilogu TV "Hajat" koji je emitovan javnosti u FBiH mogu se vidjeti i čuti samo dijelovi intervjua sa gradonačelnikom Ćosićem.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Građanin 23.11.2021. 21:06
    "Grad" Sarajevo može da...
  • Generic placeholder image
    Cober 14.11.2021. 09:25
    Kako ih nije sramota da to traže,a ploča na večnici.ne dozvoliti da se to dozvoli.
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 16m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    15h 30m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    13h 20m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    5h 45m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    16h 35m
    0