Građani BiH više neće jesti najjeftinija jaja u regiji

05.12.2022. 18:56
0
IZVOR: srpskainfo.com

Konzumna jaja u BiH uskoro će poskupjeti, a razlog toga je usklađivanje cijena shodno poskupljenjima energenata i sirovina, potvrđeno je iz Koordinacionog odbora peradara-živinara Bosne i Hercegovine.

Građani BiH već neko vrijeme jedu najjeftinija jaja u regiji. Razlog tome je što nije došlo do usklađivanja cijena u prvom dijelu 2022. godine, ali ta mjera je neophodna kako bi se zaštitio ovaj sektor proizvodnje.

Kako je kazao direktor kompanije Agreks i predsjednik Koordinacionog odbora peradara-živinara BiH Predrag Miličić, radi se o usklađivanju cijena.

– Ovo je logična posljedica jer proizvođači konzumnih jaja u prvom dijelu godine su radili sa gubicima zbog rasta cijena sirovina. Tržište nije bilo spremno za prihvatanje povećanja cijena i sada radimo usklađivanje – kazao je Miličić.

Dodao je da građani BiH kupuju najjeftinija jaja u regiji te da je cijena jajeta u okruženju mnogo veća, ali i da je sve to uzrokovano povećanjom cijene sirovine, stočne hrane, ali i struje za 22 odsto, piše Klix.

– Proizvođači su natjerani da povećavaju cijenu kako bi održali proizvodnju – dodao je sagovornik.

Na kraju je kazao da za sada ne bi trebalo doći do povećanja cijene pilećeg mesa jer je bilo pomijeranja cijene tokom godine, ali da nije siguran da će tako i ostati.

Komentari 0
Povezane vijesti
Poskupljuje još 27 vrsta cigareta Poskupljuje još 27 vrsta cigareta
Sa tržišta BiH povučeno više od 3.300 neispravnih proizvoda Sa tržišta BiH povučeno više od 3.300 neispravnih proizvoda
Mitropolit Hrizostom prekinuo članstvo u Međureligijskom vijeću BiH Mitropolit Hrizostom prekinuo članstvo u Međureligijskom vijeću BiH
Najčitanije
 • Lica zatečena u konzumiranju opojne droge u stanu u Istočnoj Ilidži
  14h 26m
  2
 • Banjalučani i Sokočanin vozili drogirani po Banjaluci
  12h 55m
  2
 • Lica uhapšena u Istočnoj Ilidži, pronađeno preko dva kilograma opojne droge (FOTO)
  11h 3m
  1
 • Sjećate li se Sarajeva 1984. godine?
  16h 29m
  4
 • Uhapšeni u akciji "Met" predati tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo
  15h 5m
  0