„Grobari“ iz Gacka bakljadom i vatrometom proslavili 9. januar - Dan Republike (FOTO, VIDEO)

09.01.2023. 18:34
0
IZVOR: katera.news

Udruženje navijača „Partizana“, gatački „grobari“ na veličanstven način, bakljadom i vatrometom, proslavili su 31 godinu postojanja Republike Srpske.

Oni su, kako navode, na površini od 14.400 m2 napravili granice voljene Republike Srpske i tako izveli performans koji nije viđen nigdje do sada.

- Krunisali smo sve vatrometom i bakljadom duž čitave glavne ulice, u bojama koje nosimo u srcu, i sa ponosom ističemo, sa jasnom porukom našeg pjesnika Jovana Dučića „Jer je otadžbina samo ono kuda naš znoj padne, gdje je krv očeva pala. I plod blagosloven rađa samo gruda, gdje su mač zarđan djeca iskopala“ – rekli su gatački „grobari“.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Oni su posjetili i spomen-sobu, u kojoj su upisana imena 153 borca Gatačke brigade i drugih formacija, koje su zbog ratnih zbivanja utočište našle u Gacku.

- Kao interventna jedinica VRS, Gatačka brigada dala je nemjerljiv doprinos, u odlučujućim borbama za stvaranje Republike Srpske, na mnogim ratištima. Zajedno sa predstavnicima Boračke organizacije Gacko, obišli smo spomen-obilježja na Rogoju i Dobrom Polju, kao i centralni spomenik „Kruna gatačkim junacima“ položivši cvijeće – objasnili su „grobari“ iz Gacka i dodali:

- Trideset i jednu godinu kasnije, zahvaljujući našim očevima, sinovima i braći, imamo mogućnost, da živimo na sopstvenim ognjištima i u slobodnoj Republici Srpskoj. Zato, obaveza svih nas danas je da čuvamo od zaborava sve one koji su uklesali svoje živote u temelje naše Republike Srpske.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U Gacku 28, a u Bileći dvije prijave štete nakon zeljotresa U Gacku 28, a u Bileći dvije prijave štete nakon zeljotresa
Ogromna stijena se dokotrljala do porodične kuće u Gacku Ogromna stijena se dokotrljala do porodične kuće u Gacku
Odbojkašice iz Gacka osvojile Kup BiH Odbojkašice iz Gacka osvojile Kup BiH
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    21h 12m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    10h 25m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    9h 56m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    10h 19m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    6h 12m
    0