Hiljade vjernika se poklonilo moštima Svete Ane, majke Svetog Vasilija

12.05.2023. 13:40
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Mrkonjićima kod Trebinja, rodnom selu velikog svetitelja i čudotvorca, te poručio da je Sveti Vasilije svuda pratio poziv ljubavi Božije i svoje nade polagao u silu Božiju.

Liturgiji je prisustvovalo na hiljade vjernika koji su došli iz svih krajeva, a pred vjerni narod iznesene su mošti Svete Ane-Anastasije, majke Svetog Vasilija, pronađene prethodnih dana, na poklonjenje.

Vladika Dimitrije rekao je u besjedi da je Sveti Vasilije kao dječak Stojan krenuo za Hristom iz ovog sela, preko Zavale, Tvrdoša, Svete Gore, Nikšića, do ostroških stijena i svuda je pratio poziv ljubavi Božije.

- Taj dječak nije polagao nade u svoju silu, nego u silu Božiju, zato se u njega i uzdao i odrekao se sebe. Onda je uzeo svoj krst i sve što mu je dolazilo u životu smatrao je za Božiju volju i ljubav Božiju i priliku da se ispravi - rekao je vladika Dimitrije.

Slika

Foto: srna.rs

Episkop zahumsko-hercegovački istakao je da je veliki Božiji dar i blagoslov da su pronađene mošti Svete Ane - Anastasije, majke Svetog Vasilija.

- Neka Bog da, da budemo dostojni ovog velikog dara i blagoslova, da poslije skoro 400 godina nađemo majku Svetog Vasilija i da je imamo u crkvi na poklonjenje. Da Bog da, da svi budu dostojni toga, te da obretenje moštiju Svete Ane-Anastasije u ovim danima kad je srpski narod pogođen tragedijama, otkrije tajnu šta znači roditeljstvo, biti majka i otac, vrijednost toga i da svi vole svoju djecu - rekao je vladika Dimitrije.

Nakon službe, vladika Dimitrije i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić obavili su obred lomljenja slavskog kolača.

Predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjići Rade Bošković rekao je novinarima da danas na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, osjeća radost, naročito kad među brojnim ljudima koji su došli danas, vidi i veliki broj mladih ljudi.

- Mrkonjići su se mnogo promijenili, zahvaljujući vjernom narodu i velikom broju ljudi koji posjećuju selo - rekao je Bošković.

Liturgiji su prisustvovali i generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović i brojne ličnosti iz javnog i političkog života.

Po završetku službe, u porti manastira priređena je svetovasilijevska školska priredba, u izvođenju učenika Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" Trebinje i učenika pravoslavne vjeronauke drugih hercegovačkih škola.

U 20.00 časova u Galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras će biti otvorena izložba slika legata Zdravka Vajagića, uz nastup Crkvenog hora Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški i hora Muzičke škole Trebinje.

Slika

Foto: srna.rs

U subotu, 13. maja, u manastirima Tvrdoš i Zavala, od 8.30 časova biće priređena radionica za djecu "Sveti Vasilije Ostroški - dijete zavalsko i tvrdoško", dok će u nedjelju, 14. maja, u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, od 9.00 časova biti služena liturgija i proslavljena slava Crkvenog hora Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

Sveti Vasilije Ostroški /Jovanović/ rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšena grupa migranata zbog napada na djevojčicu Uhapšena grupa migranata zbog napada na djevojčicu
Zvona Romanovih još odjekuju svetinjom kod Trebinja Zvona Romanovih još odjekuju svetinjom kod Trebinja
Amerikanka se preko sira zaljubila u Hercegovinu Amerikanka se preko sira zaljubila u Hercegovinu
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    10h 43m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    9h 41m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    13h 34m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    14h 51m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    9h 55m
    1