Hoće li nam april donijeti snijeg

03.04.2024. 21:55
0
IZVOR: glassrpske.com

U današnjem svijetu, gdje globalni ekološki procesi sve više postaju dio naše svakodnevice, pojava neobičnih meteoroloških fenomena može imati značajan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Nedavno, Evropu je zatekla neočekivana vijest o dolasku masivne količine pijeska iz Sahare, procijenjene na čak 180.000 tona. Ova pojava donosi sa sobom ne samo estetske promjene, već i potencijalne posljedice po kvalitet vazduha i zdravlje stanovništva. Kako će ova situacija uticati na Srbiju, u emisiji "Uranak" saznajemo od meteorologa Nedeljka Todorovića.

- To je redovna pojava. Samo je neko objavio tu cifru. Zavisi od cirkulacije evropskog kontinenta, položaja anticiklona u oblasti visokog i niskog pritiska. Sada ćemo da se usredsredimo na oblast niskog pritiska. Kada se ta oblast nađe negdje na zapadu Evrope, premiješta se prema zapadu sredozemlja, kao što su Španija i Italija, onda se prema Balkanskom poluostrvu uspostavlja snažno jugozapadno strujanje. Pošto je ciklon blizu Afrike, on pokupi pijesak iz Afrike i prenese ga na evropski kontinent, a ovi južni dijelovi kontinenta su prvi na udaru, kao što su oblast sredozemlja i Balkan. Taj pijesak se transportuje preko našeg područja, čak i sjevernije, ponekad ide čak do Skandinavije. Onda, u sklopu tog ciklona, kako se on premiješta, prolazi atmosferski hladni front. Neposredno poslije kiše koja prati taj hladni front, ona ispira sve čestice prašine iz atmosfere, i tada se na satelitskim snimcima vidi da u pozadini, nakon prolaska tog atmosferskog fronta, nema više prašine. Ta prašina može da se detektuje na osnovu satelitskih snimaka, ne samo na osnovu mjerenja prizemnih sadržaja, nego i na satelitskim snimcima, tako da se lijepo vidi premiještanje tih oblasti sa saharskim pijeskom – rekao je meteorolog i dodaje:

- Cikloni imaju razmjere 1000 km. Ako se taj ciklon nađe u zapadnom Sredozemlju, on zahvata i dio sjeverne Afrike, pa je normalno da vjetar nosi tu masu. Podigne on i pesak, a ovo je prašina što stiže kod nas. Ipak, ta krupnija zrna zbog svoje težine padnu ranije, dok kod nas dolaze sitnije čestice -.

Todorović dodaje da je struktura saharskog pijeska uglavnom ista.

- Struktura saharskog pijeska je približno ista u sjevernoj Africi, mada postoje neke nijanse. Često sam posmatrao strukturu tih čestica, pri čemu preovlađuju silicijum i gvožđe, pa čak i aluminijum, zajedno s drugim hemijskim elementima koji su karakteristični za tlo u sjevernoj Africi - dodao je on.

Srbija pod uticajem saharskog pijeska

- Negdje do 7. ili 8. aprila u našem regionu nema pojave saharskog pijeska, osjetiće se u subotu i nedjelju blago južno strujanje, biće slično toplo kao i ovih prethodnih dana. Negdje oko 9. 10. i 11. aprila kada se ciklon približi nama, ali nije ubjedljivo da će da bude izražen kao ovaj što je bio prije dva ili tri dana, taj jezičak tog saharskog pijeska će biti iznad našeg područja, ali daleko slabije nego što je bilo - rekao je Todorović i dodao da ove godine neće biti snijega u aprilu.

- Jutros je u kotlinama bilo mraza, bio je minus. U Sjenici je bilo -5 stepeni, ali u Beogradu neće biti snijega - zaključio je Nedeljko Todorović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junski snijeg zabijelio Sloveniju Junski snijeg zabijelio Sloveniju
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Meteorolozi upozorili: Pripremite se za snijeg večeras Meteorolozi upozorili: Pripremite se za snijeg večeras
Najčitanije
 • Operacija Tekbir - neuspjeli pokušaj deblokade Sarajeva
  16h 22m
  11
 • “Tražim muža”: Ljepotica iz Banjaluke "zapalila" društvene mreže (FOTO)
  17h 43m
  4
 • Večeras otkrivanje i osveštenje spomenika porodici u Istočnom Novom Sarajevu
  17h 11m
  0
 • U Istočnom Novom Sarajevu otkriven spomenik porodici - simbol egzodusa sarajevskih Srba (FOTO)
  5h 15m
  5
 • Zemljotres u BiH
  9h 19m
  0