Hram u Miljevini proslavio krsnu slavu Ilindan

02.08.2023. 17:39
0
IZVOR: radiofoca.com

Hram Svetog proroka Ilije u Miljevini danas proslavlja svog nebeskog zaštitinika. Obilježavanje krsne slave Ilindana počelo je sinoć večernjim bogosluženjem i kulturno-umjetničkim programom a nastavilo se danas svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i slavskim ručkom.

Tradicionalno, narod Miljevine i okoline okuplja se na Ilindan u porti hrama Svetog proroka Ilije kako bi se obilježila krsna slava ove svetinje, koju je na uzvišenju iznad Miljevine , na današnji dan 1939. godine, osveštao mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić, koji je samo dvije godine kasnije mučenički postradao od ustaša u Drugom svjetskom ratu.

Slika

Foto: radiofoca.com

- Hvala Bogu i ove godine smo spremni dočekali proslavu krsne slave. Ove godine kum slave je Ivan Elez, koji je porijeklom sa ovih prostora, a trenutno živi u Beogradu. Drago nam je da svake godine uz pomoć Crkvenog odbora i parohijana, na radost svih pripremimo krsnu slavu i da se okupljamo oko ove svetinje - rekao je paroh miljevinski jerej Ljupko Medović.

Slika

Foto: radiofoca.com

U Kulturno-umjetničkom programu koji je organizovan u navečerje praznika učestovali su guslari iz Foče i regije, Kulturno-umjetničko društvo i pjevačka grupa „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda, kao i solo izvođači etno muzike iz Foče.

Komentari 0
Povezane vijesti
Miljevina dobija redovnu autobusku liniju do Foče Miljevina dobija redovnu autobusku liniju do Foče
Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan
Treba li slavu slaviti u restoranu? Treba li slavu slaviti u restoranu?
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    20h 20m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    9h 33m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    9h 4m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    9h 27m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    5h 20m
    0