Hrvatska danas dobija ”zeleno svjetlo” za ulazak u Evrozonu

12.07.2022. 11:02
1
IZVOR: tanjug.rs

Svečanom ceremonijom potpisivanja ugovora o prihvatanju zajedničke valute evro, Hrvatska će danas i zvanično dobiti ”zeleno svjetlo” da od 1. janura 2023. godine postane 20 članica evrozone.

Danas će biti poznati i kurs konverzije dosadašnje hrvatske valute kune u evro, a hrvatski ministar finansija Zdravko Marić, kaže da će od septembra u zemlji biti obavezno prikazivanje cijena u obje valute.

On je naglasio u Briselu da je u pitanju ”veliki i istorijski” dan za Hrvatsku.

- Ovo je dobra i pozitivna vijest ne samo za Hrvastku već i za cijelu evrozonu. Kurs evra i dolara su se jako približili, tržišta šalju različite signale, puno je neizvjesnosti i spekulacija o razvoju situacije u narednom periodu. U moru takvih informacija, jedna pozitivna o pristupanju Hrvatske evrozoni je više nego dobrodošla - poručio je Marić iz Brisela.

Pred početak sastanak ministra finasija EU, na čijim marginama će se u 13 časova održati i ceremonija potpisavnja ugovora o pristupanju Hrvatske grupi evropskih zemalja sa zajedničkom valutom evro, Marić je ocijenio da u Hrvatskoj i EU nema naznaka o usporavanju privrednih aktivnosti, a nakon velike recesije uslovljene pandemijom virusa korona.

On je poručio da se u uslovima trenutno pojačanje infalcije ne smije zaboraviti na dalji rad na privrednom rastu i zapošljavanju.

Iz Zagreba najavljuju da će Hrvatska raditi na tome da prilikom konvezije kune u evro ne dođe do tzv ”zaokruživanja cijena”, što je neke prethodne zemlje, prilikom ulaska u evrozonu, gurnulo u veću inflaciju.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Svabo 12.07.2022. 13:11
    Sad ce bagra moci na more bez cekanja, jee
Povezane vijesti
Treba li BiH da ukine konvertibilnu marku i uvede evro? Treba li BiH da ukine konvertibilnu marku i uvede evro?
Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina" Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina"
Sutra 33 godine od masakra nad 13 rezervista JNA na Koranskom mostu Sutra 33 godine od masakra nad 13 rezervista JNA na Koranskom mostu
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    6h 53m
    0
  • Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)
    21h 14m
    0
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    5h 1m
    0
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    5h 15m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    2h 37m
    0