Interaktivni čas o statusu srpskog jezika sutra u Matičnoj biblioteci

20.02.2022. 19:55
0
IZVOR: SRNA

Matična biblioteka Istočno Sarajevo u saradnji sa Katedrom za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje sutra interaktivni čas o temi "Status srpskog jezika u savremenom društvu".

Interaktivni čas biće održan na Međunarodni dan maternjeg jezika u Internet čitaonici Matične biblioteke u 17.00 časova.

Predavači su profesori Biljana Mišić i Svetlana Panić, najavljeno je iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U saopštenju napominju da je Međunarodni dan maternjeg jezika Unesko odredio kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti.

Briga o maternjem jeziku način je dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i pitanje tolerancije prema drugima i drugačijima.

U svijetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. vijeka više od polovine, čak i do dvije trećine će odumrijeti.

Svake dvije sedmice u svijetu se ugasi po jedan jezik. Osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, pismo, da se njeguje u školama, medijima, navedeno je u saopštenju..

Komentari 0
Povezane vijesti
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika
Promocija knjige Mirka Šošića „Život u ratu (doktori u ratu)“ u Istočnom Novom Sarajevu Promocija knjige Mirka Šošića „Život u ratu (doktori u ratu)“ u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    19h 58m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 42m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    13h 27m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    10h 26m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    10h 32m
    0