Интерактивни час о статусу српског језика сутра у Матичној библиотеци

20.02.2022. 19:55
0
ИЗВОР: СРНА

Матична библиотека Источно Сарајево у сарадњи са Катедром за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву организује сутра интерактивни час о теми "Статус српског језика у савременом друштву".

Интерактивни час биће одржан на Међународни дан матерњег језика у Интернет читаоници Матичне библиотеке у 17.00 часова.

Предавачи су професори Биљана Мишић и Светлана Панић, најављено је из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

У саопштењу напомињу да је Међународни дан матерњег језика Унеско одредио као дан када се већа пажња посвећује питањима његовања језичке и културне различитости.

Брига о матерњем језику начин је доказивања свијести о властитом идентитету, али и питање толеранције према другима и другачијима.

У свијету се говори око 6.000 језика, а према прогнозама лингвиста, до краја 21. вијека више од половине, чак и до двије трећине ће одумријети.

Сваке двије седмице у свијету се угаси по један језик. Основно за преживљавање језика је да се преноси дјеци, да има институционалну подршку, писмо, да се његује у школама, медијима, наведено је у саопштењу..

Коментари 0
Повезане вијести
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика
Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 21m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 54m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 35m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 35m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 25m
    0