Isti ljekar liječi u hitnoj i u “kovid” ambulanti

24.01.2022. 10:00
1
IZVOR: Glas Srpske

Ubrzano širenje virusa korona proteklih dana zadalo je probleme medicinskim radnicima u domovima zdravlja širom Srpske, pa često isti ljekar nekoliko časova dežura u Službi hitne pomoći, a potom nastavlja smjenu u “kovid” ambulanti.

Otkako je peti talas pandemije zapljusnuo Srpsku u domovima zdravlja svakodnevno imaju pune ruke posla, a u službama hitne pomoći smjene traju i po 16 časova. S obzirom na to da među zaraženima ima i ljekara i medicinskog osoblja, redovi se stvaraju i pred hitnom i pred “kovid” ambulantama, jer oboljelih je mnogo, pa zdravstveni radnici ne stižu sve da pregledaju čim dođu u zdravstvenu ustanovu.

Da je situacija nezavidna potvrđuju i u Domu zdravlja Ugljevik, ističući da su među zaraženim i njihove kolege tehničari i vozači.

- U hitnoj pomoći smjena traje i do 16 časova. Danas recimo radim i u hitnoj i u “kovidu”. Svaki put iznova ide procedura oblačenja zaštitnog odijela, a to poprilično oduzima vrijeme. Stvaraju se redovi na obje strane, ljudi čekaju, ali šta da radimo. Uz razumijevanje s obje strane stižemo nekako - rekla je za “Glas Srpske” ljekar porodične medicine Brankica Miljanović.

Dodaje da u smjeni pregleda i do 50 pacijenata, među kojima ima i mnogo mladih.

- Na sreću većina ima blagu kliničku sliku, manje je hospitalizacija - rekla je Miljanovićeva.

Ništa bolja situacija nije ni u kotorvaroškom Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon”, gdje takođe ima zaposlenih u izolaciji, pa se snalaze kako znaju i nastoje reorganizacijom obezbijediti što bolje uslove za pacijente kako bi svi došli na red i bili pregledani.

- Proteklih dana je bio haos. Nije bilo dovoljno ljekara i onda niti možemo kvalitetno raditi u hitnoj ni u “kovidu”, zbog čega sam povukao dvije doktorke sa specijalizacije da desetak dana priskoče u pomoć, tako da sada stalno imamo jednog ljekara dežurnog u hitnoj, a drugog u “kovidu” - rekao je direktor kotorvaroškog Doma zdravlja, Vladimir Bibić.

Istakao je da su na bolovanju dva ljekara, nekoliko sestara i tri vozača.

Bibić naglašava da dnevno obave i do 150 pregleda u Službi hitne pomoći.

- Prije pandemije dnevno je bilo dvadesetak pregleda. Na rendgenu je takođe ogromna gužva, čak pet puta više za dan urade snimaka nego u neko normalno vrijeme. Laboratorija tri ili četiri puta više ima posla nego prije korone - kazao je Bibić za “Glas”.

Veliki pritisak proteklih dana bio je i na derventski Dom zdravlja, a prema riječima direktora te zdravstvene ustanove Mirka Šarana veliki problem predstavljala im dužina trajanja izolacije.

- Medicinari koji su bili zaraženi uglavnom su imali blažu kliničku sliku i već nakon nekoliko dana osjećali su se bolje, a u izolaciji su ostajali deset, pa i 14 dana. Dobro će nam doći skraćenje izolacije i karantina - rekao je Šaran.

Naglasio je da su sve kapacitete usmjerili u “kovid” ambulantu koja radi u dvije smjene.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Đana 24.01.2022. 12:15
  Da li gdje u svijetu postoje pravila,kao kod nas.Nakon 40 g rada i redovnog plaćanja zdravstvenog doprinosa,kao penzioner sam platila labaratoriske nalaze krvi i urina 31 KM.
Povezane vijesti
Egzodus medicinara iz BiH niko ne pokušava zaustaviti Egzodus medicinara iz BiH niko ne pokušava zaustaviti
Stradanje sarajevskih ljekara – Grad u kojem je ubijena Hipokratova zakletva Stradanje sarajevskih ljekara – Grad u kojem je ubijena Hipokratova zakletva
Tim srpskih ljekara otputovao u Hag da pregleda generala Mladića Tim srpskih ljekara otputovao u Hag da pregleda generala Mladića
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  20h 32m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  17h 23m
  2
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  22h 27m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  21h 14m
  4
 • Osipanje u Klubu odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža
  3h 16m
  4