Istočna Ilidža: Predviđene izmjene u pogledu obavljanja određenih djelatnosti

31.03.2020. 09:04
0
IZVOR: istocnailidza.net

Na devetom sastanku Štaba za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža analizirani su pristigli zaključci i naredbe, upućeni od strane Republičkog štaba i Vlade Republike Srpske, a u cilju što efikasnijeg provođenja preventivnih mjera.  

Odlučeno je se donese Naredba o ograničenjima i restrikcijama u cilju suzbijanja širenja virusa korona (COVID-19) na teritoriji opštine Istočna Ilidža, koja će važiti od 31. marta do 13. aprila 2020. godine. 

U odnosu na ranije donesenu Naredbu, koja važi do 30. marta 2020. godine, odlučeno je da se izvrše izmjene u pogledu radnog vremena i obavljanja određenih djelatnosti. S tim u vezi, biće dozvoljen rad prodavnicama elektro, vodo-materijala i bijele tehnike. Novom naredbom dozvoliće se rad trgovinama prehrambene robe/dragstorima u periodu od 07.00-18.00 časova radnim danima; u trgovačkim centrima trgovine prehrambenim proizvodima će moći raditi od 07.00-18.00 časova radnim danima; zdravstvene ustanove – apoteke će radnim danima raditi u periodu od 07.00 – 18.00 časova; automehaničarske, vulkanizerske radnje i prodavnice autodijelova će raditi u periodu od 07.00 – 17.00 časova; trgovinskim radnjama koje isporučuju materijal za građevinarstvo i trgovine koje isporučuju pića dozvoljava se mogućnost posjete kupca prodajnim mjestima; trgovinskim radnjama koje se bave proizvodnjom, kupovinom i preradom sekundarnih sirovina dozvoliće se rad u periodu od 07.00 – 17.00 časova. 

S obzirom na to da je Vlada Republike Srpske donijela Zaključak u pogledu vjerskih objekata, na sastanak je pozvan protojerej stavrofor Čedo Đureinović, arhijerejski namjesnik sarajevski, koji je istakao da vjernici poštuju sve preporuke, ali da će još jednom uputiti apel da se izbjegavaju sva javna okupljanja, u skladu sa Naredbom Vlade Republike Srpske, te navedenim Zaključkom. 

Kako bi ove mjere bile dosljedno sprovedene potrebno je da se bogosluženja u vjerskim objektima održavaju uz minimalan broj vjernika, a porodična okupljanja koja uključuju vjerske obrede (slave, sahrane itd.) da se obave u najužem porodičnom krugu. 

U vezi sa određivanjem lokacije za karantin lica upućenih sa graničnih prelaza i lica koja ne poštuju mjere izolcije, određeno je da se u navedenu svrhu koristi fiskulturna sala društvenog doma u Kasindolu. 

Predstavnici komunalne policije su upoznati sa zaključkom Vlade RS o mjeri upućivanja lica u karantin, koja se odnosi na ona lica koja ne poštuju utvrđenu mjeru kućne izolacije. 

Najavljena dezinfekcija vjerskih objekata i haustora u zgradama vršiće se prema sljedećem rasporedu: četvrtak – mjesne zajednice Vojkovići, Mladice, Kula, Kasindo; petak – mjesna zajednica Dobrinja. S obzirom na najavljene snježne padavine u narednim danima, dezinfekcija ulica i javnih površina obaviće se naknadno. 

Komentari 0
Povezane vijesti
„Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja „Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža
Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi
Najčitanije
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    22h 59m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    13h 14m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    20h 49m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    11h 36m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    18h 47m
    0