Istočni front, 118. dan: Peskov: Zarobljeni Amerikanci treba da odgovaraju za zločine

21.06.2022. 08:59
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 118. dan.

Rat je posljednjih nedjelja ušao u brutalnu fazu iscrpljivanja, pri čemu su ruske snage koncentrisale dejstva svoje artiljerije na džep Donbasa pod kontrolom Ukrajine, navodi Rojters.

Rusija je zatražila da Litvanija odmah ukine zabranu tranzita određene robe u rusku enklavu Kalinjingrad, ali iz Litvanije odgovaraju da zabrana tranzita ka ruskoj enklavi utiče samo na robu koja je pod sankcijama Evropske unije, a da Litvanija nije uvela „jednostrana, pojedinačna ili dodatna" ograničenja.

Američki predsjednik Džozef Bajden kaže da neće posjetiti Ukrajinu kada kasnije ovog mjeseca otputuje u Evropu na samit sa saveznicima Vašingtona.

Američki državljanin poginuo u borbama u Ukrajini

Američki državljanin Stiven Zabijelski (52) ubijen je tokom borbi u Ukrajini prošlog mjeseca, saopštio je Stejt department, a prenosi Rojters.

U saopštenju, portparol Stejt departmenta potvrdio je smrt Zabijelskog u Ukrajini i naveo da je američki sekretarijat u kontaktu sa njegovom porodicom i pruža „svu moguću konzularnu pomoć".

Zabijelski je poginuo u borbama 15. maja, prema čitulji objavljenoj ranije ovog mjeseca u lokalnim novinama u sjevernom dijelu Njujorka, a više medijskih izveštaja o njegovoj smrti objavljeno je u ponedjeljak, navodi britanska agencija.

Peskov: Zarobljeni Amerikanci treba da odgovaraju za zločine

Američki građani zarobljeni tokom neprijateljstava u Ukrajini moraju da odgovaraju za svoja djela i na njih se ne primjenjuju Ženevske konvencije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je u ponedjeljak u intervjuu za MSNBC, zarobljene Amerikance nazvao „plaćenicima koji su učestvovali u ilegalnim operacijama na teritoriji Ukrajine".

- Oni su učestvovali u granatiranju naše vojske, ugrozili su njihove živote i moraju da odgovaraju za počinjene zločine  - poručio je Peskov, prenosi Interfaks.

Objasnio je da zarobljeni Amerikanci nemaju veze sa ukrajinskom vojskom, pa samim tim ne podliježu odredbama Ženevskih konvencija.

Prošle nedjelje je portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao da su SAD u kontaktu sa ukrajinskom stranom i predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u vezi sa izveštajima o dvojici američkih državljana koje je Rusija zarobila u Ukrajini.

On je dodao da je Vašington dobio izveštaje koji bi mogli ukazivati da je još jedan američki državljanin nestao u Ukrajini.

Kasnije je američki predsjednik Džozef Bajden rekao da je obavješten o izvještajima o nestalim američkim državljanima u Ukrajini.

Rusija: Granatiranje Harkova izvodi vojska Ukrajine

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da ukrajinska vojska granatira civilne ciljeve u Harkovu koji je pod kontrolom Kijeva kako bi ruske snage bile optužene za napade na civile.

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev rekao je na brifingu u ponedeljak da su u tu svrhu jedinice Oružanih snaga Ukrajine rasporedile artiljerijsku bateriju koja periodično gađa stambena naselja Harkova, prenosi Interfaks.

- Prema dostupnim pouzdanim informacijama, kijevski režim u Harkovskoj oblasti organizovao je još jednu provokaciju protiv lokalnog stanovništva sa ciljem da naknadno optuži ruske jedinice za navodno neselektivne udare na civile - naveo je on.

Mizincev je rekao i da su ukrajinske formacije opremile skladišta i artiljerijske položaje u gusto naseljenim dijelovima Kramatorska, odakle granatiraju naselja u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i rusku vojsku kako bi izazvali uzvratnu vatru.

Dižarik: UN spremne da prošire prisustvo u Ukrajini

Ujedinjene nacije i njihovi humanitarni partneri spremni su da prošire svoje prisustvo u Ukrajini nakon izvještaja o pogoršanju humanitarne situacije, izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

- Sukobljene strane intenziviraju vojnu operaciju širom Donjecke oblasti. Za sobom ostavljaju na desetine mrtvih ili povređenih civila, uključujući i u oblastima koja ranije nisu bila područja sukoba - kazao je Dižarik u ponedeljak, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, slična situacija je i u Luganskoj oblasti.

- Granatiranje, vazdušni napadi i borbe, kako se izvještava, nastavljaju izuzetno da otežavaju život ljudima u Sjeverodonjecku, Lisičansku i drugim mjestima u oblastima koje kontroliše vlada kao i oblastima koje kontrolišu nevladine organizacije - rekao je on.

Poljanski: Zapadno oružje u rukama džihadista

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN, Dmitrij Poljanski, izjavio je da se oružje koje Zapad šalje Ukrajini sve češće pojavljuje u sirijskom Idlibu.

- Zapadno oružje se sve češće pojavljuje u Idlibu jer ga prodaju korumpirani ukrajinski zvaničnici - rekao je Poljanski u ponedeljak na sastanku Savjeta bezbjednosti UN, preneo je TAS S.

- Uzavrelo crno tržište oružja u Evropi nije samo riznica za njih, već i za radikalne islamiste širom Bliskog istoka - istakao je Poljanski.

Ruski MIP će danas pozvati na razgovor ambasadora EU

Rusko Ministarstvo inostranih poslova pozvaće danas na razgovor ambasadora Evropske unije u Moskvi Markusa Ederera jer je Litvanija uvela zabranu na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad, izjavio je guverner Kalinjingrada Anton Alihanov.

- Ovo je, naravno, situacija, koja se može rešiti diplomatskim putem - rekao je Alihanov u ponedeljak za rusku televiziju, prenio je Rojters.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu željezničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    20h 44m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    11h 39m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    20h 50m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    13h 5m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    20h 58m
    0