Istočni front, 199. dan: Kadirovi borci stigli u Harkovsku oblast

10.09.2022. 12:48
1
IZVOR: novosti.rs

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 199. dan.

Rusi digli Su-25

Su-25 udaraju po položajima Ukrajinaca u pravcu Donjecka.

Berbok u Kijevu

Ministarka inostranih poslova Njemačke Analena Berbok izjavila je u subotu u Kijevu da njena posjeta predstavlja signal podrške Ukrajini.

- Došla sam danas u Kijev da bih pokazala da Ukrajinci mogu i dalje da računaju na nas, da nastavljamo da podržavamo Ukrajinu dok god je to neophodno – isporukama naoružanja, humanitarnom i finansijskom pomoći - rekla je Analena Berbok, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Njemačke.

Ukrajinci od jutra granatiraju područje Donjecke željezničke stanice.

Kadirovci stigli u Harkovsku oblast

Moskva šalje vojna pojačanja u ukrajinsku oblast Harkova. Kako navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, grupa od oko 1.300 boraca iz čečenskih jedinica Ramzana Kadirova stigla je u Hersonsku oblast.

Rogov: Ukrajina isključila elektranu Zaporožje iz mreže

Kijevske vlasti su prekinule napajanje teritorije Ukrajine električnom energijom iz Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Zaustavljeno je napajanje električnom energijom iz Zaporoške nuklearke na teritoriji koja je pod kontrolom režima Zelenskog. Ukrajina je jednostrano obustavila napajanje. Namjerno ne primaju električnu energiju, iako postoje tehničke mogućnosti za distribuciju struje na tu teritoriju - rekao je Rogov i dodao da oslobođene teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti struju dobijaju normalno.

Situacija nije najbolja u Harkovskoj oblasti

Šef administracije Harkovske oblasti Vladimir Gančev obratio se žiteljima s molbom da napuste domove u zoni borbenih dejstava.

- Situacija nije najbolja za naše stanovništvo. Nažalost, protivnik sve više i više pokušava da uništi naše gradove i sela. U takvoj situaciji ne mogu da dozvolim pogibiju civila, zbog čega preporučujem da se napusti zona borbenih dejstava - rekao je Gančev na video-zapisu objavljenom na Telegramu.

Prema njegovim riječima, sela koja su pod udarom granata oružanih formacija Ukrajine uskoro će biti oslobođena.

- Čeka vas Ruska Federacija, pogranična služba je obavještena o izbjeglicama s teritorije Harkovske oblasti, biće vam ukazana neophodna pomoć - rekao je Gančev.

Ukrajina povećala broj granatiranja stambenih naselja DNR

Štab Teritorijalne odbrane DNR saopštio je da je tokom dana u granatiranju od strane Oružanih snaga Ukrajine poginulo 8 osoba, a još 27 je povrijeđeno.

U Kupjansku ruska vojska nanosi masovne udare na Oružane snage Ukrajine.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Voime oca 10.09.2022. 19:42
    Oslobadjas svoju zemlju od ruskog agresora a to mediji u Republici srpskoj prate sa tugom i nevjericom.
    Moras biti toliki idiot da podrzavas agresiju jednog naroda(drzave) prema drugom iako si samo prije nekih 10 ak godina dozivio istu agresiju- mozda narod ne podrzava al ima onih preplacenih da takav dojam predoce.
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 26m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 21m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 15m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 24m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 34m
    0