Gavrilo Princip – Pucanj za slobodu

28.06.2023. 09:26
1
IZVOR: srna.rs

Na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, član “Mlade Bosne” Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, u kojem je od posljedica slučajnog ranjavanja preminula i njegova supruga Sofija Hotek.

Sarajevski atentat poslužio je austrougarskim vlastima za vojnu invaziju na Srbiju, što je dovelo do Prvog svjetskog rata.

Članovi “Mlade Bosne” izvršili su atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i iz težnje većinskog srpskog naroda za oslobođenje i ujedinjenje.

U samom atentatu učestvovalo je sedam osoba raspoređenih po maršruti od polja gdje su se održavali manevri do Vijećnice: Muhamed Mehmedbašić, Vaso Čubrilović, Nedeljko Čabrinović, /koji je bacio bombu na povorku, ali je prestolonasljednik odgurnuo bombu sa krova i ona je pala na sljedeći automobil u koloni/, Cvjetko Popović, Danilo Ilić, Trifko Grabež i Gavrilo Princip.

Princip i ostali Mladobosanci čuli su eksploziju i napustili svoja mjesta. U tom trenutku, spletom slučajnosti, automobil u kojem je bio Ferdinand prošao je pored Gavrila Principa koji je iskoristio priliku i potegao pištolj.

Prvi hitac je ranio Ferdinanda u vrat, a drugi, namijenjen guverneru tadašnje BiH Oskaru Poćoreku, ranio je Sofiju u predjelu abdomena. Oboje su podlegli ranama na putu ka rezidenciji guvernera.

Princip je skočio u Miljacku i pokušao da izvrši samoubistvo kapsulom cijanida, ali nije uspio. Zatim je pokušao da ispali hitac sebi u glavu, ali su ga preduhitrili žandari, i uhapsili.

Zbog atentata na Franca Ferdinanda, 12. oktobra 1914. godine pred sud je izvedeno 25 mladih ljudi. Suđeno im je u montiranom “Sarajevskom procesu” od 12. do 23. oktobra 1914. godine, a presude su donesene 28. oktobra.

Prema austrougarskom zakonu, smrtna kazna nije mogla biti izrečena licima mlađim od dvadeset godina u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Nedeljko Čabrinović, Gavrilo Princip i Trifko Grabež su stoga osuđeni na maksimalnu kaznu od dvadeset godina zatvora gdje su bili izloženi strašnim mučenjima. Vaso Čubrilović je osuđen na 16 godina, a Cvjetko Popović na 13 godina zatvora.

Veljko Čubrilović, Mihajlo Jovanović i Danilo Ilić, koji su pomagali Mladobosancima da izvrše atentat, pogubljeni su vješanjem 3. februara 1915. u Sarajevu.

Veljko Čubrilović, najstariji među njima, noć pred smrt napisao je pismo porodici. Original je spaljen, po naredbi suda, ali se tamničar sažalio prije nego što je zapalio pismo i prepisao ga.

Potresne riječi čovjeka pred čijim očima je već bila smrt svjedoče o vjeri da žrtva nije uzaludna, i da će sve, pa i njegovu kćerku Nadu, koja je tada imala samo godinu dana, u budućnosti “ogrijati sloboda”.

Muhamed Mehmedbašić jedini je od atentatora koji je poslije istorijskog i herojskog pucnja Gavrila Principa uspio da se izvuče iz Sarajeva i preko planina pobjegne u Crnu Goru, u Nikšić.

Misleći da je tu bezbjedan, počeo je da priča o svojoj ulozi u Ferdinandovom ubistvu, pa su ga Crnogorci, bojeći se da glas o njemu ne stigne do Austrougarske, zatvorili, a onda ga tajno prebacili u Srbiju. Kao potporučnik, učestvovao je u povlačenju srpske vojske preko Albanije.

Godine 1919. godine vratio se u Sarajevo, a 1943. hapse ga ustaše. U zatvoru proživljava strašne torture. Preminuo je 29. maja 1943. od posljedica mučenja.

Gavrilo Princip je kaznu služio u češkom Terezinu, gdje je i umro 28. aprila 1918. godine. Pri kraju života veoma je oslabio, imao je 40 kilograma, zbog loših zatvorskih uslova, tamnovanja i mučenja.

Na zidu ćelije u kojoj je umro Princip je napisao: “Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu…”.

A na zatvorskoj limenoj porciji, u znak sjećanja na noć uoči atentata kada su se vidovdanski heroji zakleli na grobu “mladobosanca” Bogdana Žerajića da će oni ostvariti njegovo započeto djelo, Gavrilo je urezao stihove: “Tromo se vreme vuče, i ničeg novog nema, danas sve kao juče, sutra se isto sprema. Pravo je rekao Žerajić, taj srpski soko sivi – Ko hoće da živi nek mre, ko hoće da mre nek živi”.

Posmrtni ostaci “vidovdanskih junaka” nakon Prvog svjetskog rata, 7. jula 1920. godine preneseni su i sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu da bi tek 1939. godine njihove kosti konačno bile položene u kapeli “Vidovdanskih heroja” na pravoslavnom groblju, u sarajevskom naselju Koševo.

Vlasti Kraljevine Jugoslavije postavile su spomen ploču na mjestu gdje je Princip izvršio atentat, ali su je okupatorske njemačke i ustaške snage, koje su došle u Sarajevo, uklonile 1941. godine i odnijele na dar nacističkom vođi Adolfu Hitleru.

Na istom mjestu, nakon Drugog svjetskog rata ponovo je postavljena spomen ploča na kojoj se nalazio natpis: “Sa ovoga mjesta 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip je svojim pucnjem izrazio narodni protest protiv tiranije i vjekovnu težnju naših naroda za slobodom”.

Tu spomen ploču u proteklom ratu u BiH, 1992. godine maljem su uništili pripadnici muslimanske vojske, kao i Principove otiske stopa na mjestu atentata koje su se nalazile ispred Muzeja “Mlade Bosne”.

Most u Sarajevu, nedaleko od mjesta atentata, 1918. godine dobio je naziv po Gavrilu Principu – Principov most, da bi ga nakon proteklog rata vlasti u Sarajevu preimenovale u Latinsku ćupriju.

I rodna kuća Gavrila Principa, koja je bila zapaljena u Drugom svjetskom ratu, a obnovljena 1964. godine i pretvorena u spomen-muzej koji je čuvao uspomenu na ovog hrabrog mladića, ponovo je zapaljena 1992. godine.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    1312 29.06.2023. 13:24
    „ako nema pravde za narod, neka ne bude mira ni za vlast“
Povezane vijesti
Navršilo se 106 godina od smrti Gavrila Principa Navršilo se 106 godina od smrti Gavrila Principa
Govor vladike Nikolaja na Vidovdan 1916. godine Govor vladike Nikolaja na Vidovdan 1916. godine
Srednja škola „28. juni“ obilježila krsnu slavu i jubilej - 30 godina postojanja (FOTO) Srednja škola „28. juni“ obilježila krsnu slavu i jubilej - 30 godina postojanja (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    2h 56m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    23h 5m
    3
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 40m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    17h 53m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    14h 7m
    0