Istočni front, 205. dan: Kadirov: Formirana još jedna jedinica specnaza sa 2.000 boraca

16.09.2022. 09:42
0
IZVOR: b92.net/novosti.rs

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 205. dan.

Iako Ukrajina tvrdi da postiže uspijehe u Hersonskoj oblasti, rusko Ministarstvo odbrane odgovara da grad ni taj region nisu ni u kakvoj opasnosti. U Zaporoškoj oblasti su zbog grupisanja ukrajinskih trupa ojačali odbrambenu liniju.

Ukrajinske trupe ispalile tri granate na Kijevski okrug Donjecka

Ukrajinske trupe u 8.15 po moskovskom vremenu granatirale su Kijevsku oblast Donjecka, ispalivši tri granate kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

 - Poslije 6.00 zabilježeno je granatiranje sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine) u pravcu naselja Pervomajskoje – grad Donjeck, Kjevski okrug, navodi se u saopštenju predstavništva u Telegram kanalu.

Kijevski okrug Donjecka se nalazi u sjevernom dijelu grada. 

U tom dijelu grada, takođe se nalaze i: Trg rudara, Kijevski prospekt, željeznička stanica, fudbalski stadion Donbas Arena. Tu se završava i Artemova ulica, glavna arterija u gradu.

Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva nakon tamošnjeg državnog udara, oblast je redovno granatirana od strane ukrajinskih snaga bezbjednosti.

Aerodrom, koji je uništen kao rezultat višemjesečnih borbi između ukrajinske vojske koja je tamo opkoljena i donjecke milicije koja je upala na njihove položaje, smatra se sjevernom periferijom regiona.

APU je ispalila četiri rakete iz HIMARS MLRS na Nižnju Duvanku

Ukrajinski vojnici u 0.15 po moskovskom vremenu gađali su Nižnju Duvanku iz višestrukog raketnog sistema (MLRS) HIMARS. Ispaljene su četiri rakete, navodi se na Telegram kanalu predstavništva LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Kadirov: Formirana još jedna jedinica specnaza

Šef Čečenije Ramzan Kadirov, da bi Stejt department „spavao kao na iglama”, govorio je o stvaranju još jedne jedinice OMON-a, Ahmat-1, sa 2.000 boraca.

- Da bi Stejt department danas “spavao na iglama”, reći ću vam dvije dobre vijesti. Prvo: stvorili smo još jednu jedinicu OMON-a, Ahmat-1, sa 2.000 obučenih, ideoloških i do zuba naoružanih boraca koji će zagrijati naciste i NATO plaćenike olovnom kišom. Drugo: nova jedinica još nije granica. Ima više nego dovoljno ljudi koji žele da stave zarobljeni HIMARS u svoje dvorište, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini od 600 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države uputiće Ukrajini dodatnu vojnu pomoć vrijednosti 600 miliona dolara koja uključuje naoružanje, municiju i drugu vojnu opremu, saopštio je danas Stejt department.

Novom, 21. tranšom, ukupna vojna pomoć administracije predsjednika Džozefa Bajdena Ukrajini iznosi oko 15,8 milijardi dolara, navodi Stejt department.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 19m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 14m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 8m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 17m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 27m
    0