Istočni front, 213. dan: Krim: Zapad mora da se pomiri s novim svjetskim poretkom

24.09.2022. 13:49
0
IZVOR: novosti.rs

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 213. dan.

Ruska avijacija likvidirala oko 300 stranih plaćenika u Nikolajevskoj oblasti

Ruska avijacija je u Nikolajevskoj oblasti u toku proteklog dana likvidirala oko 500 ukrajinskih militanata, od kojih su oko 300 strani plaćenici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, ruska vojska je izvela raketni napad na privremeni položaj stranih plaćenika u području mjesta Kalinovka u Nikolajevskoj oblasti i tom prilikom je likvidirano do 300 militanata. Takođe, visoko preciznim napadima na položaje 28. i 59 mehanizovane i motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u području grada Nikolajeva i 61. brdske pješadijske brigade u području Ternovke u Nikolajevskoj oblasti likvidirano je preko 200 ekstremista. Takođe su uništena tri tenka i 16 vojnih oklopnih vozila.

Gubici ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti i u području DNR iznose preko 140 ubijenih i ranjenih vojnika. Uništeno je i 19 jedinica vojne tehnike.

Ruska sredstva PVO su iznad jezera Kahovka uništile „bajraktar TB-2“ koji je letio iz područja Nikopolja u pravcu Zaporoške nuklearne elektrane.

Kijev je granatirao vikend naselje „Volna“ koje se nalazi nedaleko od Zaporoške nuklearke. Uzvratnom vatrom ruske artiljerije ugušena je vatrena tačka protivnika. Kako navodi ruska vojska, nivo radijacije u Zaporoškoj elektrani je u normalnim vrjednostima.

Ruska vojska je uništila tri ukrajinska skladišta municije u području naselja Anovka u DNR, Sladko i Uspenovka u Zaporoškoj oblasti.

U Hersonskoj oblasti uništene su 42 granate, ispaljene iz višecjevnog raketnog bacača „Himars“ i „Oljha“, tri protivradarske rakete „Harm“ i dve taktičke rakete „Točka U“.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruski lovci su oborili ukrajinski MiG-29 koji je bio modifikovan za korišćenje američkih raketa „Harm“.

Od početka specijalne vojne operacije ruska vojska je uništila 299 aviona, 155 helikoptera, 2.062 bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine.

NATO ne namjerava da ratuje sa Rusijom zbog Ukrajine

NATO ne namjerava da ratuje sa Rusijom zbog događaja u Ukrajini, ali računa na deeskalaciju sa obje strane, rekao je predsjednik Rumunije Klaus Johanis.

- Rumunija ne namjerava da ratuje, kao što ni NATO ne namjerava da ratuje sa Rusijom, ali mora da dođe da deeskalacije sa obje strane. Ovo je veoma napeta situacija i mi, koji imamo najdužu granicu sa Ukrajinom od svih NATO saveznika, očigledno smo u posebnom položaju, ali smo spremni za svaki scenario - rekao je Johanis tokom radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je naglasio, Rumunija ipak računa na mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.

Mišel: EU da otvori granice za Ruse koji bježe

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je u Njujorku da Evropa treba da otvori granice za "Ruse koji bježe iz zemlje" jer su "u opasnosti zbog svojih političkih oprjedeljenja".

Nijemci opet misle da Rusi neće pobijediti

Njemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, u nedjeljnoj poruci građanima, da Rusija neće pobjediti u ratu u Ukrajini i da postoje "druga bojna polja" kojima se mora posvetiti međunarodna zajednica, prije svega glad, koja je velika opasnost.

Velika izlaznost na referendumu u Zaporoškoj oblasti

Predsjednica izborne komisije Zaporoške oblasti Galina Katjušenko ocijenila je da je izlaznost žitelja tog regiona tokom prvog dana referenduma o ujedinjenju s Rusijom bila "nevjerovatna".

Prema prvim podacima, izlaznost na referendumu u Zaporoškoj oblasti tokom prvog dana glasanja bila je 20,52 odsto ukupnog broja birača.

- Nismo očekivali takvu izlaznost prvog dana. Juče je izlaznost bila nevjerovatna. Članovi izbornih komisija obilaze jednog dana jednu ulicu, sledećeg dana drugu, ali za njima su ljudi trčali s pasošima, iz drugih dvorišta, da bi glasali - rekla je Katjušenkova za RT.

BBC tvrdi da Ukrajinci izvještavaju da "naoružani vojnici idu od vrata do vrata u okupiranim dijelovima Ukrajine radi prikupljanja glasova na referendumima za pripajanje tih područja Rusiji".

Likvidirani ukrajisnki diverzanti

U Zaporoškoj oblasti su likvidirani ukrajinski diverzanti, saopštio je član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov u emisiji „Solovjov lajv“.

- Juče je došlo do pokušaja proboja diverzantsko-izviđačke grupe. Sa dva terenska vozila su prešli preko kontakt-linije u području Pologa i krenuli su ka Rozovki, ali su pronađeni i neutralisani - rekao je Rogov.

Vicepremijer Krima: Zapad mora da se pomiri s novim svjetskim poretkom

Vicepremijer Krima Georgij Muradov pozvao je zapadne zemlje da se pomire s novim svjetskim poretkom, u kojem Rusija ima ulogu jednog od svjetskih centara.

- Naši protivnici treba jasno da shvate da građenje novog svjetskog poretka bez Rusije, bez uzimanja u obzir njenih nacionalnih interesa, neće uspjeti. Upravo to mi pokazujemo svojim bivšim partnerima, koji za sada ne mogu da se pomire s našom ulogom jednog od svjetskih centara - rekao je Muradov.

Hersonska oblast želi zajedničku budućnost sa Rusijom

Hersonska oblast se nikada neće vratiti u sastav Ukrajine, njena budućnost je neraskidivo povezana samo s Rusijom, izjhavio je zamjenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

- Uvjeren sam da ćemo uskoro postati subjekt jedne jedinstvene velike zemlje, države - rekao je Stremousov.

Više od 11.000 žitelja Hersonske oblasti glasalo je na referendumu o ujedinjenju tog regiona s Rusijom na izbornim jedinicama koje se nalaze na teritoriji Ruske Federacije, rekla je novinarima predsjednica izborne komisije Hersonske oblasti Marina Zaharova.

Sjajne vijesti za Putina

Mađarska ima dovoljno rezervi gasa u skladištu, ali za jedan broj evropskih zemalja biće nemoguće da prežive zimu bez ruskog gasa, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Djelimična mobilizacija u Rusiji

U Primorskom kraju u vojne jedinice i podjedinice koje se formiraju počeli su da pristižu građani pozvani iz rezerve u okviru djelimične mobilizacije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    6h 22m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    13h 28m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    7h 37m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    11h 55m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    13h 47m
    0