Источни фронт, 213. дан: Крим: Запад мора да се помири с новим свјетским поретком

24.09.2022. 13:49
0
ИЗВОР: novosti.rs

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 213. дан.

Руска авијација ликвидирала око 300 страних плаћеника у Николајевској области

Руска авијација је у Николајевској области у току протеклог дана ликвидирала око 500 украјинских милитаната, од којих су око 300 страни плаћеници, саопштило је Министарство одбране Русије.

Како је прецизирано, руска војска је извела ракетни напад на привремени положај страних плаћеника у подручју мјеста Калиновка у Николајевској области и том приликом је ликвидирано до 300 милитаната. Такође, високо прецизним нападима на положаје 28. и 59 механизоване и моторизоване пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине у подручју града Николајева и 61. брдске пјешадијске бригаде у подручју Терновке у Николајевској области ликвидирано је преко 200 екстремиста. Такође су уништена три тенка и 16 војних оклопних возила.

Губици украјинске војске у Харковској области и у подручју ДНР износе преко 140 убијених и рањених војника. Уништено је и 19 јединица војне технике.

Руска средства ПВО су изнад језера Каховка уништиле „бајрактар ТБ-2“ који је летио из подручја Никопоља у правцу Запорошке нуклеарне електране.

Кијев је гранатирао викенд насеље „Волна“ које се налази недалеко од Запорошке нуклеарке. Узвратном ватром руске артиљерије угушена је ватрена тачка противника. Како наводи руска војска, ниво радијације у Запорошкој електрани је у нормалним врједностима.

Руска војска је уништила три украјинска складишта муниције у подручју насеља Ановка у ДНР, Сладко и Успеновка у Запорошкој области.

У Херсонској области уништене су 42 гранате, испаљене из вишецјевног ракетног бацача „Химарс“ и „Ољха“, три противрадарске ракете „Харм“ и две тактичке ракете „Точка У“.

У Дњепропетровској области руски ловци су оборили украјински МиГ-29 који је био модификован за коришћење америчких ракета „Харм“.

Од почетка специјалне војне операције руска војска је уништила 299 авиона, 155 хеликоптера, 2.062 беспилотне летелице Оружаних снага Украјине.

НАТО не намјерава да ратује са Русијом због Украјине

НАТО не намјерава да ратује са Русијом због догађаја у Украјини, али рачуна на деескалацију са обје стране, рекао је предсједник Румуније Клаус Јоханис.

- Румунија не намјерава да ратује, као што ни НАТО не намјерава да ратује са Русијом, али мора да дође да деескалације са обје стране. Ово је веома напета ситуација и ми, који имамо најдужу границу са Украјином од свих НАТО савезника, очигледно смо у посебном положају, али смо спремни за сваки сценарио - рекао је Јоханис током радне посјете Сједињеним Америчким Државама.

Како је нагласио, Румунија ипак рачуна на мировне преговоре Русије и Украјине.

Мишел: ЕУ да отвори границе за Русе који бјеже

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел изјавио је у Њујорку да Европа треба да отвори границе за "Русе који бјеже из земље" јер су "у опасности због својих политичких опрједељења".

Нијемци опет мисле да Руси неће побиједити

Њемачки канцелар Олаф Шолц истакао је данас, у недјељној поруци грађанима, да Русија неће побједити у рату у Украјини и да постоје "друга бојна поља" којима се мора посветити међународна заједница, прије свега глад, која је велика опасност.

Велика излазност на референдуму у Запорошкој области

Предсједница изборне комисије Запорошке области Галина Катјушенко оцијенила је да је излазност житеља тог региона током првог дана референдума о уједињењу с Русијом била "невјероватна".

Према првим подацима, излазност на референдуму у Запорошкој области током првог дана гласања била је 20,52 одсто укупног броја бирача.

- Нисмо очекивали такву излазност првог дана. Јуче је излазност била невјероватна. Чланови изборних комисија обилазе једног дана једну улицу, следећег дана другу, али за њима су људи трчали с пасошима, из других дворишта, да би гласали - рекла је Катјушенкова за РТ.

ББЦ тврди да Украјинци извјештавају да "наоружани војници иду од врата до врата у окупираним дијеловима Украјине ради прикупљања гласова на референдумима за припајање тих подручја Русији".

Ликвидирани украјиснки диверзанти

У Запорошкој области су ликвидирани украјински диверзанти, саопштио је члан главног савета регионалне администрације Владимир Рогов у емисији „Соловјов лајв“.

- Јуче је дошло до покушаја пробоја диверзантско-извиђачке групе. Са два теренска возила су прешли преко контакт-линије у подручју Полога и кренули су ка Розовки, али су пронађени и неутралисани - рекао је Рогов.

Вицепремијер Крима: Запад мора да се помири с новим свјетским поретком

Вицепремијер Крима Георгиј Мурадов позвао је западне земље да се помире с новим свјетским поретком, у којем Русија има улогу једног од свјетских центара.

- Наши противници треба јасно да схвате да грађење новог свјетског поретка без Русије, без узимања у обзир њених националних интереса, неће успјети. Управо то ми показујемо својим бившим партнерима, који за сада не могу да се помире с нашом улогом једног од свјетских центара - рекао је Мурадов.

Херсонска област жели заједничку будућност са Русијом

Херсонска област се никада неће вратити у састав Украјине, њена будућност је нераскидиво повезана само с Русијом, изјхавио је замјеник шефа регионалне администрације Кирил Стремоусов.

- Увјерен сам да ћемо ускоро постати субјект једне јединствене велике земље, државе - рекао је Стремоусов.

Више од 11.000 житеља Херсонске области гласало је на референдуму о уједињењу тог региона с Русијом на изборним јединицама које се налазе на територији Руске Федерације, рекла је новинарима предсједница изборне комисије Херсонске области Марина Захарова.

Сјајне вијести за Путина

Мађарска има довољно резерви гаса у складишту, али за један број европских земаља биће немогуће да преживе зиму без руског гаса, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Дјелимична мобилизација у Русији

У Приморском крају у војне јединице и подјединице које се формирају почели су да пристижу грађани позвани из резерве у оквиру дјелимичне мобилизације.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    7h 56m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    19h 56m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 30m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    5h 25m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    4h 43m
    0