Istočni front, 228. dan: Rogov: Kijev gomila strane plaćenike u Zaporoškoj oblasti

09.10.2022. 19:32
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje 228 dana. Na Krimskom mostu, nakon diverzije koja se dogodila u subotu ujutru, ponovo je uspostavljen železnički i putinčki saobraćaj. Lider poluostrva produžio je važenje žutog nivoa terorističke opasnosti. Za komandanta snaga u zoni specijalne vojne operacije imenovan general Sergej Surovikin.

Kijev gomila strane plaćenike u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je Donjeck, Makejevku i Jasinovatu iz artiljerije „NATO kalibra“ od 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Kijevske vlasti su okupile veliki broj plaćenika iz više od 30 zemalja na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, rekao je za Sputnjik predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Kijevski režim je nagomilao na liniji borbenog konakta nezamisliv broj plaćenika. Poznato je da su to predstavnici više od 30 zemalja - rekao je Rogov.

Britanski mediji: Četiri scenarija u slučaju nuklearnog napada SAD na Rusiju

Britanski tabloid „San“ opisao je mogući odgovor Sjedinjenih Američkih Država u slučaju da Rusija hipotetički upotrebi nuklearno oružje.

U publikaciji se navodi da postoje četiri moguća scenarija reakcije Vašingtona i NATO.

Prva varijanta, prema članku je nuklearni napad na Rusiju, uključujući Moskvu. Međutim, stručnjaci smatraju da je ona malo vjerovatna, jer bi takav razvoj događaja doveo do eskalacije sukoba koji bi se pretvorio u zastrašujući nuklearni rat Rusije i Zapada velikih razmjera.

Kao druga varijanta navodi se napad na ruske oružane snage koje učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

U svojstvu trećeg i četvrtog scenarija pominju se ograničeni nuklearni napad na Krim i Crnomorsku flotu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je krajem septembra u obraćanju građanima rekao da je Zapad prešao svaku granicu u svojoj antiruskoj politici, kao i stalnim pretnjama Rusiji.

Prema njegovim riječima, Zapad koristi nuklearnu ucjenu, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije. Ruski lider je podsjetio Zapad da je Rusija po nizu komponenti superiorna u odnosu na stranu vojnu tehniku i upozorio one koji pokušavaju da je ucijene nuklearnim oružjem da bi ruža vjetrova mogla da se okrene u njihovom pravcu, prenosi Sputnjik.

Scenario pri kom Rusija teoretski može da primijeni nuklearno oružje sadržan je u ruskoj vojnoj doktrini i u „Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“. U skladu sa dokumentom, to je moguće u slučaju agresije protiv Rusije ili njenih saveznika uz primjenu oružja za masovno uništenje ili agresiju uz primjenu konvencionalnog oružja, kad se prijetnja odnosi na samu državu.

Putin i Zelenski pozvani na samit G20; UAE: Mi odlučujemo u koje hotele ćemo ih smjestiti

Indonežansko ostrvo Bali biće domaćin samita G20 15. i 16. novembra, odnosno 20 najmoćnijih zemalja svijeta.

Na samit su pozvani predsjednici Ukrajine i Rusije Volodimir Zelenski i Vladimir Putin. Da obojica dođu, to bi bio njihov prvi susret otkako je počela ruska agresija na Ukrajinu.

U intervjuu za "The National News" ambasador Indonezije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Husin Bagis rekao je da su pripreme za dolazak Zelenskog i Putina u toku.

- Odlučujemo u koje hotele ćemo ih smjestiti, jedan za Putina, a drugi za Zelenskog - rekao je Bagis.

Dodao je da žele da izbjegnu moguće tenzije i da stoga žele da ih razdvoje. Međutim, Zelenski i Putin još nisu potvrdili svoj dolazak.

- Želimo da G20 bude platforma za mir, a ne za sukob. Ukrajina nije dio G20, ali je svejedno pozivamo - rekao je Bagis.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    21h 8m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    19h 17m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    7h 58m
    0
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    2h 43m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    5h 44m
    0