Источни фронт, 228. дан: Рогов: Кијев гомила стране плаћенике у Запорошкој области

09.10.2022. 19:32
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција Русије у Украјини траје 228 дана. На Кримском мосту, након диверзије која се догодила у суботу ујутру, поново је успостављен железнички и путинчки саобраћај. Лидер полуострва продужио је важење жутог нивоа терористичке опасности. За команданта снага у зони специјалне војне операције именован генерал Сергеј Суровикин.

Кијев гомила стране плаћенике у Запорошкој области

Украјинска војска гранатирала је Доњецк, Макејевку и Јасиновату из артиљерије „НАТО калибра“ од 155 милиметара, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Кијевске власти су окупиле велики број плаћеника из више од 30 земаља на линији фронта у Запорошкој области, рекао је за Спутњик представник регионалне администрације Владимир Рогов.

- Кијевски режим је нагомилао на линији борбеног конакта незамислив број плаћеника. Познато је да су то представници више од 30 земаља - рекао је Рогов.

Британски медији: Четири сценарија у случају нуклеарног напада САД на Русију

Британски таблоид „Сан“ описао је могући одговор Сједињених Америчких Држава у случају да Русија хипотетички употреби нуклеарно оружје.

У публикацији се наводи да постоје четири могућа сценарија реакције Вашингтона и НАТО.

Прва варијанта, према чланку је нуклеарни напад на Русију, укључујући Москву. Међутим, стручњаци сматрају да је она мало вјероватна, јер би такав развој догађаја довео до ескалације сукоба који би се претворио у застрашујући нуклеарни рат Русије и Запада великих размјера.

Као друга варијанта наводи се напад на руске оружане снаге које учествују у специјалној операцији у Украјини.

У својству трећег и четвртог сценарија помињу се ограничени нуклеарни напад на Крим и Црноморску флоту.

Предсједник Русије Владимир Путин је крајем септембра у обраћању грађанима рекао да је Запад прешао сваку границу у својој антируској политици, као и сталним претњама Русији.

Према његовим ријечима, Запад користи нуклеарну уцјену, употребу оружја за масовно уништење против Русије. Руски лидер је подсјетио Запад да је Русија по низу компоненти супериорна у односу на страну војну технику и упозорио оне који покушавају да је уцијене нуклеарним оружјем да би ружа вјетрова могла да се окрене у њиховом правцу, преноси Спутњик.

Сценарио при ком Русија теоретски може да примијени нуклеарно оружје садржан је у руској војној доктрини и у „Основама државне политике у области нуклеарног одвраћања“. У складу са документом, то је могуће у случају агресије против Русије или њених савезника уз примјену оружја за масовно уништење или агресију уз примјену конвенционалног оружја, кад се пријетња односи на саму државу.

Путин и Зеленски позвани на самит Г20; УАЕ: Ми одлучујемо у које хотеле ћемо их смјестити

Индонежанско острво Бали биће домаћин самита Г20 15. и 16. новембра, односно 20 најмоћнијих земаља свијета.

На самит су позвани предсједници Украјине и Русије Володимир Зеленски и Владимир Путин. Да обојица дођу, то би био њихов први сусрет откако је почела руска агресија на Украјину.

У интервјуу за "The National News" амбасадор Индонезије у Уједињеним Арапским Емиратима Хусин Багис рекао је да су припреме за долазак Зеленског и Путина у току.

- Одлучујемо у које хотеле ћемо их смјестити, један за Путина, а други за Зеленског - рекао је Багис.

Додао је да желе да избјегну могуће тензије и да стога желе да их раздвоје. Међутим, Зеленски и Путин још нису потврдили свој долазак.

- Желимо да Г20 буде платформа за мир, а не за сукоб. Украјина није дио Г20, али је свеједно позивамо - рекао је Багис.

Коментари 0
Повезане вијести
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    18h 56m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    22h 35m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    17h 5m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    5h 46m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    3h 32m
    0