Istočni front, 234. dan: Ruska vojska odbila sve napade u pravcu Nikolajev-Krivi Rog

15.10.2022. 14:12
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 234. dan.

Širom Ukrajine objavljena je vazdušna opasnost. Sirene su se jutros oglasile u Kijevu, ali i u čitavom nizu oblasti: Volinskoj, Rovnenskoj i Ternopoljskoj na zapadu zemlje, Odeskoj i Nikolajevskoj na jugu, kao i u Poltavskom i Sumskom regionu.

Na području Hersonske oblasti, u Kahovki, djeluje PVO.

Ruska vojska odbila sve napade u pravcu Nikolajev-Krivi Rog, likvidirano oko 120 vojnika

Ruska vojska je odbila sve napade protivnika u pravcu Nikolajev-Krivi Rog, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Likvidirano je oko 120 ukrajinskih vojnika, kao i 17 oklopnih vozila i osam automobila. Ruska artiljerija je uništila pet prelaza koje je ukrajinska vojska postavila preko rijeke Ingulec.

Ukrajinska vojska je takođe pokušala da izvede ofanzivu u području mesta Dudčani, Sadok i Iščenka u Hersonskoj oblasti. Svi napadi su odbijeni.

U području mjesta Dvurečno u Harkovskoj oblasti uništen je prelaz koju je taktička grupa ukrajinskih snaga postavila preko rijeke Oskol. Tom prilikom je likvidirano preko 30 ukrajinskih vojnika.

Kijev nije preduzimao ofanzivna dejstva u pravcu Kupjanska. Kako bi spriječila napad, ruska artiljerija je uništavala ukrajinske položaje na udaljenim prilazima.

Kod mjesta Berestovo u Harkovskoj oblasti, ruska artiljerija je likvidirala do 50 ukrajinskih vojnika, dva tenka i skladište municije.

U noći 14. oktobra u pravcu Zaporožja osujećene su pripreme ukrajinske vojske za operaciju desanta na rijeku u području Zaporoške nuklearne elektrane.

U pravcu Krasnog Limana protivnik je pokušao da izvede izviđanje tokom borbi, ali je vraćen na početne pozicije. Tom prilikom je likvidirano do 60 ukrajinskih vojnika.

Prilikom napada na formaciju desantnih snaga u zalivu kahovskog rezervoara likvidirano je preko 50 ukrajinskih vojnika, pet glisera i dve barže.

Visoko preciznim napadom u području grada Zaporožje u tri kasarne likvidirano je preko 160 ukrajinskih vojnika iz 65 mehanizovane brigade.

U napadu avijacije, raketnih snaga i artiljerije uništena su četiri ukrajinska komandna mjesta, 53 artiljerijske jedinice, kao i ljudstvo i vojna tehnika u 142 rejona.

U području Harkovske oblasti, DNR i Hersonske oblasti uništeno je pet ukrajinskih skladišta municije i raketno-artiljerijskog naoružanja.

U području hidroelektrane u Kahovci oborene su dvije američke protivradarske rakete „Harm“.

Ruska PVO je presrela u vazduhu 18 projektila ispaljenih iz sistema „Himars“ i „Oljha“ u području mjesta Svobodno u DNR i Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti.

U Nikolajevskoj oblasti protivvazduhoplovne snage su oborile ukrajinski Su-25. U LNR, DNR, Hersonskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti presretnuto je 10 bespilotnih letjelica, uključujući dva američka drona Switchblade-600.

Jedna žena poginula je u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Jedan civil je poginuo, a šest je ranjeno u posljednja 24 sata na području DNR usljed granatiranja sa ukrajinskih položaja.

Šef vojne administracije Kijevske oblasti Aleksej Kuleba saopštio je da je u toku raketni udar. Energetsko postrojenje pretrpilo je značajna oštećenja.

Sjedinjene Države su odobrile novi paket vojne pomoći Ukrajini, vrijedan 725 miliona dolara. Kijevu će biti isporučena municija za sisteme „himars“ i artiljerijska municija, saopštio je Pentagon.

Najsavremeniji izviđački sistemi „Penicilin“ primjenjeni su u Ukrajini. Njihova efikasnost potvrđena je u borbama protiv artiljerijskog oružja NATO kojim je snabdjevena ukrajinska vojska, rekao je za Sputnjik dobro obavješteni izvor.

Komandanti ukrajinskih snaga su prilikom povlačenja sa područja Hersonske oblasti ostavili za sobom spiskove pripadnika 53. brigade koji su se tokom ljeta obučavali u Nemačkoj.

Vlasti Zaporožja, grada pod kontrolom Kijeva, saopštile su da su gađani infrastrukturni objekti, nakon čega je na njima izbio i požar.

Sirene su se jutros oglasile u Kijevu, ali i u čitavom nizu oblasti: Volinskoj, Rovnenskoj i Ternopoljskoj na zapadu zemlje, Odeskoj i Nikolajevskoj na jugu, kao i u Poltavskom i Sumskom regionu.

U Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti djeluje PVO, odjeknule su dvije eksplozije. Vlasti regiona su zbog vatre sa ukrajinske snage objavile vazdušnu opasnost.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 38m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 33m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 38m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 27m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 36m
    3