Istočni front, 235. dan: Odbijeni napadi ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti

16.10.2022. 13:37
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 235. dan.

Glavna uprava Istražnog komiteta Rusije pokrenula je krivični postupak zbog terorističkog napada na poligonu u Belgorodskoj oblasti u kojoj je poginulo jedanaest ljudi, piše na Telegramu Istražnog komiteta Rusije.

Ruska vojska odbila pokušaj ofanzive u Hersonskoj oblasti, u berislavskom pravcu. Zelenski priznao da su ukrajinske snage u teškoj situaciji u DNR i LNR, naročito kod Artjomovska.

Premijer Bavarske: PVO sistemi trebaju Njemačkoj, ne samo Ukrajini

Radi zaštite njemačkih gradova neophodno je uspostaviti sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM, a ne samo isporučivati ih Ukrajini, izjavio je premijer Bavarske Markus Zoder u intervjuu za „Bild am zontag“.

- Moramo da uspostavimo raketne i protivvazdušne sisteme za njemačke gradove, kako bismo imali potpuni štit nad Njemačkom. Nedovoljno je samo štititi naše partnere, to isto moramo učiniti i za našu sopstvenu zemlju - rekao je Zoder.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je ranije da će prve isporuke raketnih kompleksa NASAMS od SAD i sistema IRIS-T od Njemačke stići u Ukrajinu u oktobru.

Vazdušna opasnost na teritoriji cijele Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u nedjelju gotovo u svim oblastima Ukrajine, prenose lokalne vojne administracije.

Upozorenja na vazdušnu opasnost i pozive ljudima da odu u skloništa objavile su na Telegramu lokalne adminsitracije Poltavske, Černigovske, Čerkaske, Černovicke, Odeske, Ivano-Frankovske, Rovnenske i Sumske oblasti, kao i gradonačelnik Hmeljnickog.

Prethodno je saopšteno da je vazdušna opasnost proglašena u Kijevu i u dijelu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Istražni komitet pokrenuo krivični postupak u Belgorodskoj oblasti zbog terorizma

Glavna uprava Istražnog komiteta Rusije pokrenula je krivični postupak zbog terorističkog napada na poligonu u Belgorodskoj oblasti u kojoj je poginulo jedanaest ljudi, piše na Telegramu Istražnog komiteta Rusije.

Vojni inspektori istražuju okolnosti ovog događaja.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 15. oktobra da je na poligonu Zapadnog vojnog okruga u Belgorodskoj oblasti izveden teroristički napad.

Sistem protivvazdušne odbrane aktiviran je iznad ruskog pograničnog grada Belgoroda, odjeknulo je 16 eksplozija, prenosi dopisnik Sputnjika.

Žitelji Hersonske oblasti napuštaju naselja na desnoj obali da bi dali mogućnost ruskoj vojsci da očiste teritoriju od ukrajinskih snaga i da pređe u ofanzivu, izjavio je predstavnik regionalne administracije Kiril Stremousov.

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata izgubila do 50 ljudi, jednu haubicu i osam jedinica oklopne i automobilske tehnike, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Najmanje jedan čovjek je poginuo, a četvoro je ranjeno u Donjeckoj Narodnoj Republici u protekla 24 sata, usled ukrajinskog granatiranja, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR, prenosi Sputnjik.

Sistem protivvazdušne odbrane aktiviran je u nedjelju ujutru u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti, odjeknulo je 10 eksplozija, saopštile su gradske vlasti.

Vazdušna opasnost objavljena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i u Čerkaskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, prenosi ukrajinski list „Strana.ua“.

Kijev priznao: NATO faktički ratuje na strani Ukrajine

Vicepremijerka Ukrajine Olga Stefanišina priznala je da je NATO faktički umješan u ukrajinski konflikt.

Naime, ona je u intervjuu za list „Njuzvik“ rekla da specijalna operacija Rusiji faktički daje „iskustvo borbe protiv NATO, budući da je ukrajinska vojska obučena prema standardima Alijanse, a još je i opremljena njenim naoružanjem“.

- Vjerujte mi, ruske službe prikupljaju sve te informacije - navela je ona.

Podsjetimo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je nedavno da bi „pobjeda Rusije predstavljala poraz Alijanse“, prenosi Sputnik.

Na tu izjavu reagovali su brojni ruski zvaničnici rekavši da ta izjava faktički predstavlja potvrdu da NATO u Ukrajini ratuje protiv Rusije.

Tim povodom oglasio se i predsjednik Rusije Vladimir Putin koji je kazao da bi potencijalni direktni sukob NATO vojske sa ruskom armijom bio opasan korak koji bi doveo do globalne katastrofe.

Putin ukinuo ograničenja pojedinim međunarodnim bankama

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je uredbu o ukidanju specijalnih ekonomskih mjera, koje su uvedene u martu kao odgovor na sankcije, za jedan broj stranih investicionih fondova i razvojnih banaka, navodi se u uredbi objavljenoj danas u zvaničnom onlajn registru zakonodavnih informacija.

Među njima su i Azijska banka za infrastrukturna ulaganja, Međunarodna banka za ekonomsku saradnju, Međunarodna investiciona banka, Rusko-kirgiški razvojni fond i BRIKS Nova razvojna banka (NDB), prenio je TASS.

Konkretno, oni neće biti predmet postupka za transakcije uspostavljene u skladu sa uredbom predsjednika od 1. marta o posebnim ekonomskim mjerama, prenosi RTV.

Pored toga, ove banke i investicioni fondovi su izuzeti od zabrane transakcija u stranoj valuti koje, između ostalog, uključuju deponovanje deviza od strane ruskih rezidenata na račune otvorene van Rusije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 43m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 38m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 43m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 32m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 41m
    3