Istočni front, 238. dan: Uskoro počinje bitka za Herson

19.10.2022. 14:28
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 238. dan.

Komandant Združene grupe snaga u zoni specijalne operacije general armije Sergej Surovikin nazvao je situaciju na frontu napetom, neprijatelj ne odustaje od pokušaja napada na položaje ruskih trupa.

Kijevske vlasti su grupisale mnogo plaćenika i vojne tehnike na liniju fronta u Hersonskoj oblasti, rekao je Sputnjiku zamjenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

Istovremeno, prema njegovim riječima, nema bojazni oko predaje Hersona.

- Govorimo o odbrambenom procesu Hersona. Grad Herson se pretvara u tvrđavu - naglasio je Stremousov.

Ranije je vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao da je donjeta odluka o organizovanoj selidbi civilnog stanovništva Berislavske, Belozjorske, Snigirevske i Aleksandrovske opštine na lijevu obalu Dnjepra. Prema njegovim riječima, ukrajinska strana gomila snage za ofanzivu velikih razmjera.

- Sve govori da će u najbliže vrijeme početi bitka za Herson - rekao je portparol Zaporoške oblasne administracije Vladimir Rogov.

Direktor IAEA: Zapanjen sam koliko Putin zna o Zaporoškoj nuklearki

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je zapanjen koliko detaljno zna predsjednik Rusije Vladimir Putin o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

- Bio sam zapanjen njegovim detaljnim poznavanjem nuklearne elektrane, njenim tehničkim karakteristikama i razumjevanjem onoga što predlažem za njenu bezbjednost - rekao je on u intervjuu argentinskoj televiziji „Telefe“.

Grosi je dodao da predsjednik Rusije vjeruje u ono što radi i da je duboko ubijeđen u svoje pozicije. Istakao je i da je Putin i dalje spreman da sarađuje sa njim.
Direktor IAEA je 11. oktobra bio u Sankt Peterburgu gdje se sastao sa ruskim predsjednikom. On je naveo da je kontakt sa Putinom veoma važan za osiguranje bezbjednosti nuklearnih objekata. Grosi je dva puta posjetio Kijev, gdje se sastao sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, prenosi Sputnjik.

Članice UN: Potrebno je pokrenuti Konvenciju o biološkom oružju zbog aktivnosti SAD

Bjelorusija, Venecuela, Zimbabve, Kina, Kuba, Nikaragva, Sirija i Rusija pozivaju da se pokrenu mehanizmi koji su predviđeni članom šest Konvencije o biološkom oružju zbog vojno-bioloških aktivnosti SAD u Ukrajini, izjavio je zamjenik ruske delegacije na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine UN Konstantin Voroncov

- Pozivamo vas, da u cilju rješavanja situacije, iskoristite sve što je moguće u okviru Konvencije o biološkom oružju, uključujući mehanizam iz člana šest Konvencije - rekao je diplomata.

U saopštenju, koje je Voroncov pročitao na sjednici Prvog komiteta Generalne skupštine UN, ističe se da ostaju pitanja o akcijama SAD u Ukrajini.

Ranije je načelnik vojske za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov rekao, da se na teritoriji Ukrajine formirala mreža od više od 30 bioloških laboratorija, koje rade za Pentagon.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 37m
    0
  • Slani mafini
    12h 58m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    14h 53m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    12h 47m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 16m
    0