Источни фронт, 238. дан: Ускоро почиње битка за Херсон

19.10.2022. 14:28
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 238. дан.

Командант Здружене групе снага у зони специјалне операције генерал армије Сергеј Суровикин назвао је ситуацију на фронту напетом, непријатељ не одустаје од покушаја напада на положаје руских трупа.

Кијевске власти су груписале много плаћеника и војне технике на линију фронта у Херсонској области, рекао је Спутњику замјеник начелника регионалне администрације Кирил Стремоусов.

Истовремено, према његовим ријечима, нема бојазни око предаје Херсона.

- Говоримо о одбрамбеном процесу Херсона. Град Херсон се претвара у тврђаву - нагласио је Стремоусов.

Раније је вршилац дужности гувернера Херсонске области Владимир Салдо рекао да је донјета одлука о организованој селидби цивилног становништва Бериславске, Белозјорске, Снигиревске и Александровске општине на лијеву обалу Дњепра. Према његовим ријечима, украјинска страна гомила снаге за офанзиву великих размјера.

- Све говори да ће у најближе вријеме почети битка за Херсон - рекао је портпарол Запорошке обласне администрације Владимир Рогов.

Директор ИАЕА: Запањен сам колико Путин зна о Запорошкој нуклеарки

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је да је запањен колико детаљно зна предсједник Русије Владимир Путин о Запорошкој нуклеарној електрани.

- Био сам запањен његовим детаљним познавањем нуклеарне електране, њеним техничким карактеристикама и разумјевањем онога што предлажем за њену безбједност - рекао је он у интервјуу аргентинској телевизији „Телефе“.

Гроси је додао да предсједник Русије вјерује у оно што ради и да је дубоко убијеђен у своје позиције. Истакао је и да је Путин и даље спреман да сарађује са њим.
Директор ИАЕА је 11. октобра био у Санкт Петербургу гдје се састао са руским предсједником. Он је навео да је контакт са Путином веома важан за осигурање безбједности нуклеарних објеката. Гроси је два пута посјетио Кијев, гдје се састао са предсједником Украјине Владимиром Зеленским, преноси Спутњик.

Чланице УН: Потребно је покренути Конвенцију о биолошком оружју због активности САД

Бјелорусија, Венецуела, Зимбабве, Кина, Куба, Никарагва, Сирија и Русија позивају да се покрену механизми који су предвиђени чланом шест Конвенције о биолошком оружју због војно-биолошких активности САД у Украјини, изјавио је замјеник руске делегације на седници Првог комитета Генералне скупштине УН Константин Воронцов

- Позивамо вас, да у циљу рјешавања ситуације, искористите све што је могуће у оквиру Конвенције о биолошком оружју, укључујући механизам из члана шест Конвенције - рекао је дипломата.

У саопштењу, које је Воронцов прочитао на сједници Првог комитета Генералне скупштине УН, истиче се да остају питања о акцијама САД у Украјини.

Раније је начелник војске за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов рекао, да се на територији Украјине формирала мрежа од више од 30 биолошких лабораторија, које раде за Пентагон.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 33m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 28m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 33m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 22m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 31m
    3