Istočni front 245. dan: Volodin: Ukrajina je postala „američka kolonija“

26.10.2022. 18:05
0
IZVOR: in4s.net

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 245. dan.

Rusija poziva Zapad da utiče na Kijev kako bi on odustao od provokacije sa „prljavom bombom“, izjavio je Vasilij Nebenzja. Stručnjaci IAEA uskoro dolaze u Ukrajinu zbog upozorenja da Ukrajina priprema „prljavu bombu“. Tokom posjete Vatikanu Makron je zamolio papu da pozove Putina i Bajdena da riješe krizu u Ukrajini.

Informacije da Kijev grupiše 60.000 vojnika za napad na Herson su laž, izjavio je Kiril Stremousov, zamjenik gubernatora Hersonske oblasti.

- U protekla četiri dana operativna situacija na teatru vojnih dejstava u Hersonskoj oblasti ostala je nepromjenjena, strane povećavaju brojnost svojih snaga, ali riječi ukrajinske strane o gomilanju 60 hiljada vojnika za napad na Herson je namjerna dezinformacija - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Sjedinjene Američke Države proširile su sankcije protiv Rusije – na „crnu listu“ je uključeno još osam lica i 12 organizacija, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je u da ne vjeruje da će ruski predsjednik Vladimir Putin narediti upotrebu nuklearnog oružja.

Kako prenosi Rojters, ministar je ovo mišljenje izneo na brifingu.

- Moje lično mišljenje je da Putin neće upotrebiti nuklearno oružje - rekao je Reznikov.

Sa oslobađanjem gradova od ukrajinske vojske dobićemo i „paket problema” zbog djelovanja ukrajinskih snaga bezbjednosti, rekao je na skupu u Amvrosjevki vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Uzimajući u obzir kako se neprijatelj ponaša, mi ćemo dobiti naše gradove, govorim o Slavjansku, Kramatorsku… sa priličnim paketom problema - rekao je on.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da će u četvrtak posjetiti sjedište UN, gdje namjerava da razgovara o stvaranju zone bezjbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane koja se nalazi pod ruskom kontrolom.

- Sutra ću u Savjetu bezbjednosti UN ponovo razgovarati o hitnom uspostavljanju zone bezbjednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane - rekao je Grosi, govoreći u IAEA.

Nepoznate osobe pokušale su da napadnu regionalno odjeljenje unutrašnjih poslova u Hersonu, saopštila je služba za vanredne situacije.

- Oko 13 časova pokušan je napad na Dnjeprovsko okružno odjeljenje unutrašnjih poslova grada Hersona kako bi došli u posjed oružja. Napadači su uspjeli da ispale jedan hitac iz ručnog protivtenkovskog bacača granata - rekao je predstavnik službe.

On je dodao da je u toku hapšenje napadača.

Kremlj o „prljavoj bombi“ Kijeva: Podsticaćemo svijet na sprječavanje ove neodgovorne aktivnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Kijev sprema terorističke diverzije uz primjenu „prljave bombe“ i da će Rusija nastaviti energično da informiše svijet o tome, kao i da ga podstiče na aktivno sprječavanje ove neodgovorne aktivnosti Ukrajine.

Povodom planirane posjete direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija i stručnjaka ove agencije Ukrajini zbog „prljave bombe“, Peskov je rekao da Rusija ima veoma konstruktivan dijalog sa IAEA i da namjerava da tako i nastavi.

Nekadašnji komandant snaga SAD u Evropi, general Ben Hodžis, rekao je da Amerika nema sredstva kojima bi mogla da osigura vazdušnu bezbjednost Ukrajine.

- Nemamo dovoljno sredstava za vazdušnu zaštitu čitave Evrope. U posljednjih osam mjeseci smo shvatili da je potražnja mnogo ozbiljnija nego što smo mogli da pretpostavimo - rekao je on u emisiji „Fejgin lajv“.

Hodžis je dodao i da nema dovoljno američkih PVO sistema za presretanje ruskih raketa.

U ovom momentu SAD nemaju sisteme koje bi mogle da daju Kijevu, rekao je on i izrazio nadu da će Zapad tragati za adekvatnijim PVO sistemima.

Ukrajinske operacije na jugu usporene

Operacija ukrajinskih snaga na jugu zemlje je usporena, priznao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Istovremeno, izrazio je uvjerenost da će ukrajinske snage krenuti u napredovanje početkom zime.

Pored toga, prema njegovim riječima, Kijev planira da zauzme Herson.

- Takođe, imamo realan plan za oslobođenje Hersona. Isto tako, imamo realan plan da oslobodimo sve privremeno okupirane teritorije Ukrajine - zaključio je Reznikov.

Grad Zaporožje i njegova industrijska preduzeća postaju utvrđeno područje nalik na Marijupolj i „Azovstalj“, izjavio je v. d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.

- Zaporožje se pretvara u nešto slično Marijupolju i tamo se u ovom trenutku nalazi prilično veliki broj plaćenika. Takođe je potvrđeno da se prave utvrđenja u industrijskim zonama - rekao je on.

Balicki je naglasio da se u Zaporožju nalazi na hiljade plaćenika. Prema njegovim riječima, oni su uglavnom raspoređeni u fabrici „Avtozaz“ na lijevoj strani rijeke.

On je dodao i da trenutno ne postoje nikakve prijetnje stabilnosti kontakt linije u Zaporoškoj oblasti.

- Situacija je stabilna i za sada ne vidimo nikakve ozbiljne prijetnje našoj liniji fronta - ocanio je Balicki.

Hersonska oblast neće biti predata

Hersonsku oblast niko neće predati, ruska vojska neće otići odatle, uvjerava zamjenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

- Želim da umirim sve koji su zabrinuti da će Hersonska oblast biti predata i da će se Rusija povući. Još jednom podsjećamo da Rusija ne napušta svoje, da je Rusija danas i Hersonska oblast i da delujemo kao jedinstvena država - rekao je Stremousov u video obraćanju na Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, svi pokušaji ofanzive ukrajinskih snaga na Hersonsku oblast, „završiće se po njih sigurnom smrću“.

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 367 raketa i granata iz višecjevnih bacača raketa „Uragan“ i „Grad“ i artiljerije kalibra 155, 152, 122 i 120mm, a takođe gađale stambene oblasti američkim raketama AGM-88 „Harm“, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

Zajedničkim dejstvima jedinica Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije uništena je jedna ukrajinska samohodna haubica M109A3 kalibra 155 mm, dva tenka (T-80BV i T-64BV), devet oklopnih i automobilskih vozila, dok je u vazduhu oborena jedna bespilotna letelica.

Tokom protekla 24 časa u borbama je ubijeno do 50 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno šest oklopnih transportera, tri bespilotne letelice i 11 specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

„Mercedes“ namjerava da napusti rusko tržište i da proda uieo u „ćerkama kompanijama“, uključujući fabriku u Podmoskovlju.

Kako je saopštila kompanija, udio će biti prodat ruskoj kompaniji „Avtodom“.

Rusko Ministarstvo industrije i trgovine saopštilo je da će pomoći novom vlasniku da pronađe tehnološkog partnera kako bi se nastavila proizvodnja.

Šef ukrajinskog ministarstva odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za „Politiko“ rekao je da svoju zemlju smatra „poligonom“ za testiranje različitih vrsta naoružanja.

Reznikov takođe smatra mogućim snabdijevanje Kijeva tenkovima „Abrams“, kao i avionima F-16, F-15 i švedskim „Gripenima“.

Ukrajinske trupe granatirale su noćas Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti.

PVO je oborila četiri rakete „Himars“, saopštio je predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.

U toku pregrupisavanje ukrajinskih snaga

Veliki broj ukrajinskih formacija pregrupiše se na zaporoškom pravcu sa perspektivom da napadne naselja Vasiljevka i Pologi, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

U Vasiljevki se nalazi granični prelaz između Ukrajine i novih ruskih regiona.

Rogov je objasnio da su u toku artiljerijski dvoboji, kao i da je u toku pregrupisavanje velikog broja jedinica.

- Kao što sam i pretpostavljao, ukrajinske trupe su, prebacujući svoje trupe iz harkovskog pravca u Dnjepropetrovsk, poslale značajan dio ne samo u hersonskom pravcu, već direktno prema zaporoškom pravcu – u oblasti Orehova i Guljajpolja sa izgledima za napad na Vasiljevku i Pologe. Ovi pracvi su danas najvreliji - rekao je Rogov u emisiji „Solovjov uživo“.

Vazdušna opasnost objavljena je jutros u Kijevu, Odesi, Poltavskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

Ukrajina je izgubila sposobnost da postoji kao država, zemlja je „okupirana od strane NATO-a“ i postala je „američka kolonija“, izjavio je predsjedavajući Državne dume Vjačeslav Volodin.

- O situaciji u Ukrajini. Potpuni gubitak nezavisnosti. Ukrajinu je okupirao NATO. Zemlja je postala kolonija Sjedinjenih Američkih Država. Kijevu se izdaju naređenja iz Vašingtona. Oružane snage Ukrajine kontroliše Pentagon - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Sjedinjene Američke Države predale su Ukrajini prva dva protivvazdušna raketna sistema „NASAMS“, izjavio je generalni direktor proizvođača ovih sistema, američke kompanije „Raytheon Technologies“, ​​Greg Hejs, u intervjuu za televiziju „Si-En-Bi-Si“.

- Upravo smo isporučili dva sistema ‘NASAMS’. Predali smo dva (sistema) vladi (SAD) prije par nedjelja. Oni su već danas raspoređeni u Ukrajini - rekao je izvršni direktor kompanije.

On je naglasio da je američka vlada odobrila slanje samo sistema „NASAMS“ u Ukrajinu, ali ne i PVO sistema „Patriot“, ali su pregovori o njima u toku.

Koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD Džon Kirbi izjavio je početkom oktobra da će prvi sistemi „NASAMS“ stići u Ukrajinu u najskorije vrijeme. Sredinom oktobra, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov najavio je da će prve isporuke ovih sitema iz SAD, kao i sistemi „Iris T“ iz Njemačke, stići u Ukrajinu u oktobru.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 50m
    0
  • Slani mafini
    13h 11m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 6m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 0m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 29m
    0