Istočni front 246. dan: Zaharova: Kijev treba da odustane od avanture sa „prljavom bombom“

27.10.2022. 17:43
0
IZVOR: in4s.net

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 246. dan.

Kijev je završio tehničku pripremu za provokaciju „prljavom bombom“ kako bi optužio Moskvu da je ispalila nuklearnu raketu. Vladimir Putin izjavio da je teritorija Ukrajine pretvorena u poligon za biološke eksperimente. Tokom dana odbijen napad ukrajinaca na kupjanskom, nikolajevsko-krivoroškom i hersonskom pravcu.

Rusija poziva Zapad da utiče na Ukrajinu kako bi Kijev odustao od avanture sa mogućom upotrebom „prljave bombe“ i nuklearne ucjene, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnjih poslova Marija Zaharova.

- Pozivamo Zapad da utiče na svoje ukrajinske štićenike da odustanu od ove najopasnije avanture. I ne samo ove, već svih onih koraka, mjera i dejstava koji su vezani za nuklearnu ucjenu, jer sve to dovodi do nepovratnih posljedica i moguće masovne pogibije nevinih civila - istakla je ona.

Zaharova je primjetila da radijacija, koja bi mogla nastati nakon eksplozije, nema granica.

- Njoj nisu potrebni pasoši, vize i dozvole. Nemoguće ju je staviti na spisak sankcija i spriječiti je da pređe granicu. Ona je mnogo podmuklija i ni od koga ne traži dozvolu da uđe i kritički utiče na zdravlje ljudi - dodala je diplomata.

Ona je dodala da je Ukrajina nekoliko mjeseci granatirala teritoriju Zaporoške nuklearke, a granatiranje ovog civilnog infrastrukturnog objekta, sa stanovišta kijevskih vlasti trebalo je da pokrene lančanu reakciju mjera, aktivnosti i koraka sa Zapada, što bi gurnulo svijet na ivicu nuklearne katastrofe.

Pušilin: Oslobađanje Artjomovska omogućiće preuzimanje kontrole nad cijelim sjeverom DNR

Prilikom oslobođenja Artjomovska logistika ukrajinskih snaga biće uništena, što će omogućiti da se započne oslobađanje cijelog sjevera DNR, izjavio je vršilac dužnosti lidera republike Denis Pušilin.

On je istakao da se u pravcu Krasnog Limana situacija dinamično mijenja i da je uništena baza ukrajinskih trupa na istočnoj obali reke Žerebec, odakle su pokušali da preuzmu kontrolu nad putem Kremena-Svatovo.

Pušilin je naglasio i da marijinski pravac ostaje jedan od najtežih i da se neprijatelj dobro utvrdio u stambenom delu, ali su savezničke snage u srijedu izvršile uspješan juriš. On je dodao da su određeni uspjesi ostvareni u pravcu Avdejevke.

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana izgubile do 50 ljudi, dva tenka, haubicu „Msta B“, 11 oklopnih transportera i vozila, a oborene su dvije bespilotne letjelice, saopštila je Narodna milicija DNR.

U saopštenju se dodaje da su u posljednja 24 časa ukrajinske snage ispalile 161 raketu i granatu iz višecijevnog bacača raketa „Grad“ i artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122mm.

Strani plaćenici u sastavu neonacističke ukrajinske formacije „Kraken“ pokušali su da probiju odbranu u tri pravca u okrugu Svatovo u LNR, ali su pretrpjeli velike gubitke, izjavio je pukovnik policije Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov.

Plaćenici su krenuli u pravcu Svatova kako bi tamo probili odbranu, ali nisu uspjeli da ostvare svoje planove i na kraju su imali velike gubitke, istakao je on.

On je podsjetio da je „Kraken“ kriminalni bataljon koji se bavi ubistvima, pljačkama, otimačinama i nasiljem nad civilima.

Prema njegovim riječima, druga grupa je pokušala da probije odbranu u rejonu Lozove, 40 kilometara od Svatova.

Drugu grupu su činili plaćenici iz Istočne Evrope, uglavnom iz Rumunije, Albanije, Poljske i tako dalje, precizirao je Kiseljov.

Oni su primjećeni i zasuti vatrom, dodao je on.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage pokušavaju da plaćenicima pokriju nedostatak ljudstva.

Vazdušna opasnost objavljena je u većini regiona u Ukrajini, pokazuju podaci onlajn mape za vazdušnu uzbunu, koju je objavilo Ministarstvo digitalnih poslova Ukrajine.

Ranije je opasnost od vazdušne uzbune proglašena u Kijevu i Poltavskoj oblasti.

Tokom protekla 24 časa tokom aktivnih borbenih dejstava Narodne milicije LNR ubijeno je do 30 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništen jedan tenk, tri oklopna transportera i pet specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

Sistemi za protivvazdušnu odbranu odbili su napad na Herson ukrajinskih snaga iz američkih raketnih sistema „Himars“, saopštio je zamjenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da su ukrajinske snage u ovom napadu ponovo pokušale da gađaju civilne objekte grada.

Glavna ofanziva ukrajinskih trupa može početi tokom jeseni na zaporoškoj liniji fronta, izjavio je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za Sputnjik.

- Zbog toga su ukrajinske snage prebacile oružje i ljudstvo iz harkovskog pravca do naših granica - dodao je Rogov.

Prema njegovim riječima, ukrajinske trupe mogle bi da krenu u napad kako bi pokušale da prekinu snabdjevanje grupe ruskih trupa koje brane Hersonsku oblast, zauzmu Zaporošku nuklearnu elektranu i pokušaju da izađu na Azovsko more.

- Vojska, Ruska garda i druge jedinice spremne su da dočekaju neprijatelja - istakao je Rogov i naveo da je trenutno u toku borbeno koordinisanje i dobijanje dovoljno naoružanja i municije za održavanje linije fronta uz prelazak u ofanzivu, „što će se svakako desiti“.

U gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom Kijeva, noćas se čulo šest eksplozija, nakon čega je detonirana municija, saopštio je član savjeta regionalne administracije Vladimir Rogov.

Noćas je Balaklavsku termoelektranu na Krimu napala bespilotna letjelica, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

- Zapalio se jedan od transformatora koji je bio na održavanju i nije radio. Do dolaska pripadnika Ministarstva za vanredne situacije u stanicu već nije bilo otvorenog plamena. Radnici termoelektrane brzo su se izborili sa požarom. Transformator je minimalno oštećen. Žrtava nije bilo. Incident nikako ne utiče na snabdjevanje električnom energijom Sevastopolja i poluostrva. Nema opasnosti za napajanje - dodao je Razvožajev.

U Hersonskoj oblasti formiran je štab teritorijalne odbrane, saopštio je za Sputnjik zamjenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

-On faktički već radi u vidu organa vlasti i struktura koje odgovaraju za bezbjednost i zaštitu regiona - rekao je Stremousov.

Stremousov je dodao da je na čelu štaba v.d. gubernatora Vladimi Saljdo.

On je dodao da još nema znakova da ukrajinske trupe spremaju veliku ofanzivu na Hersonsku oblast.

- Postoje pojedinačni pokušaji da se probije naša linija odbrane, ali se svi oni suzbijaju - istakao je on.

Prema njegovim riječima, Hersonsku oblast niko neće predavati, a linija odbrane na frontu se stalno jača.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 12m
    0
  • Slani mafini
    13h 33m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 28m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 22m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 51m
    0